Ga naar hoofdinhoud

Precisiebeurs, internationaler en intensiever dan ooit

Bij het project van de Europese Extreme Large Telescope speelt Nederland een vooraanstaande rol (foto: Mikrocentrum)

Op woensdag 18 en donderdag 19 november jongstleden organiseerde Mikrocentrum de vijftiende editie van de Precisiebeurs. In totaal waren op beide dagen zo’n 6.500 mensen bijeen, opnieuw een groei in vergelijking met de afgelopen jaren. Kort samengevat draait het bij de Precisiebeurs om nieuwe leads, kennisvergaring en het creëren en onderhouden van netwerken in de precisietechnologie en dat alles in een steeds meer internationale setting. Met ruim 300 exposanten en 60 sprekers was de Precisiebeurs een groot succes.

Meer dan in de afgelopen jaren was er bij de exposanten sprake van leadgeneratie. De markt trekt aan en dat was voelbaar. Organisator Mikrocentrum heeft zich de afgelopen jaren ingespannen om in toenemende mate ook internationale leads te genereren voor de exposanten. Dat gebeurt onder andere door diverse publicaties via internationale vakbladen. De Precisiebeurs is zodoende uitgegroeid tot hét Europese trefpunt voor precisietechnologie.

Voor de vierde achtereenvolgende keer was er sprake van een grote delegatie en presentaties van vertegenwoordigers van de big science projecten. Dat zijn grote Europese projecten waar voor miljoenen euro’s aan opdrachten aan gekoppeld zijn, zowel in R&D als in concrete leveringen. De big science delegatie bestond dit jaar uit 22 buitenlandse inkopers en engineers van in totaal vijf grote big science projecten. Daaronder opnieuw CERN dat min of meer traditioneel aanwezig was met een grote delegatie.

Nieuw dit jaar was het ITER kernfusie project en de Europese Extreme Large Telescope waar Nederland een vooraanstaande rol in speelt. Het Synchroton project ESRF was vorig jaar met twee en dit jaar met vier mensen aanwezig, waaronder nu hoofdinkoper Dean Gibson, die 12 voor hem nieuwe bedrijven noemde die hij bij ESRF sterk aanbeveelt. “I’m really surprised by the variety of highly skilled companies, I’ve never seen this before” zo stelde Ingrid Milanese, ook van ESRF.

Lezingenprogramma

Als podium voor belangrijke opkomende precisietechnieken stond tijdens de 15e editie naast Big Science ook Advanced Thermal Control als thema centraal. Het onafhankelijke lezingenprogramma op donderdagochtend was hier met 10 lezingen geheel aan gewijd. Tijdens de Precisiebeurs werd ook het nieuwe Advanced Thermal Control Consortium gelanceerd. Dat is een initiatief van 6 bedrijven (ASML, FEI, IBS Precision Engineering, Philips, Segula en VDL) die door middel van open innovatie samenwerken en gezamenlijk, zonder subsidie, fundamenteel onderzoek financieren bij de TUE en TUD.

Internationaal netwerken

Evenals in de afgelopen jaren organiseerde Mikrocentrum in samenwerking met het Europese E.E.N. en de Kamer van Koophandel een meet & match met in totaal 191 gesprekken.

Een ander samenwerkingsverband ontstond op de beursvloer tussen DSPE en euspen, waarbij een convenant getekend werd op het gebied van gecertificeerde precisie engineering opleidingen. Traditioneel reikte de DSPE weer een tweetal prijzen uit, de Wim van der Hoek prijs voor het beste afstudeerwerk van het afgelopen jaar en de Rien Koster prijs, een oeuvre prijs voor een vooraanstaand en ervaren precisietechnoloog. Ghin Mok van de TU Delft kreeg de Wim van der Hoek prijs voor zijn Master Thesis ‘The design of a planar precision stage using cost effective optical mouse sensors’. De Rien Kosterprijs werd gewonnen door Peter Rutgers, mede-oprichter en Technical Director van Demcon. Hij ontving deze oeuvre prijs als een erkenning van zijn vakmanschap en de manier waarop hij die inzet ten goede van de mensen om hem heen, zowel van binnen als buiten Demcon.

De volgende editie van de Precisiebeurs zal plaatsvinden op 16 en 17 november 2016.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven