Ga naar hoofdinhoud

Precieze lineaire aandrijftechniek biedt ondersteuning bij behandeling van kanker

De aandrijftechniek in de kop van radiotherapiemachines moet voldoen aan hoge prestatie-eisen. (Foto: Thomas Hecker/Shutterstock)

Een toonaangevende fabrikant van radiotherapiemachines gebruikt een Monocarrier lineaire aandrijfunit van NSK voor het nauwkeurig bewegen en instellen van de emitter, waarmee exact gedoseerde röntgenstralen of protonenbundels worden geprojecteerd om kankercellen te doden. De Monocarrier draagt zo bij tot het realiseren van blijvend therapeutisch succes met minimale schade aan gezond weefsel.

Succesvolle kankerbehandeling is voor een deel te danken aan de prestaties en de nauwkeurigheid van de nieuwste radiotherapiemachines, die een zeer gerichte bestraling van tumoren mogelijk maken met minimale gevolgen voor het omliggende gezonde weefsel. In geavanceerde radiotherapiemachines wordt de nauwkeurigheid van de bestraling elke 10 milliseconden gecontroleerd. De positie van de tumor wordt real time gevolgd en het systeem kan zelfs de geleiding van de bestralingsbron aanpassen aan de ademhaling van de patiënt. Een andere factor is de bundelvorming, die kan worden gecontroleerd met een serie diafragma’s en lamellen.

Hoge prestatie-eisen

Duidelijk is dat de aandrijftechniek in de kop van radiotherapiemachines aan hoge prestatie-eisen moet voldoen. Daarom heeft een wereldwijd toonaangevende fabrikant van radiotherapiemachines (röntgen- en protonentherapie) gekozen voor een Monocarrier MCM lineair systeem van NSK voor het nauwkeurig positioneren van de bestralingsunit. In dit lineaire bewegingssysteem zijn een hoogwaardige NSK kogelomloopspindel, een servo- of stappenmotor, een lineaire geleiding met U-profiel, lagerunits en motoradapters, geïntegreerd in één compacte unit. Dit zorgt ervoor dat er minder inspanningen nodig zijn voor ontwerp, montage en inbedrijfstelling. De lineaire geleiding is standaard uitgerust met een K1 smeringsunit, zodat een langdurige, onderhoudsvrije werking gegarandeerd is.

Kenmerken

De belangrijkste kenmerken van de NSK Monocarrier zijn hoge stijfheid en draagvermogen, soepele beweging, nauwkeurige positionering, corrosiebestendigheid en lange levensduur. De Monocarriers uit de MCM serie zijn leverbaar in vijf standaard maten met verschillende slaglengtes en spoed.

De belangrijkste kenmerken van de NSK Monocarrier zijn hoge stijfheid en draagvermogen, soepele beweging, nauwkeurige positionering, corrosiebestendigheid en een lange levensduur. (Foto: NSK)

Configuratie voor radiotherapiemachine

Met de steun van de medische technologie specialisten van NSK configureerden de ontwikkelaars van de radiotherapiemachine een aandrijfunit die is gebaseerd op een Monocarrier MCM03. De slag van de MCM03 is 30 mm met een spoed van 1 mm. In een uiterst compacte unit zijn een röntgenbestendige motor met resolver en de MCM03 naast elkaar op een gemeenschappelijk onderstel gemonteerd, terwijl een tandriem en poelies zorgen voor de krachtoverbrenging en overbrengingsverhouding. Bij de meeste toepassingen is overigens geen tandriem nodig, maar wordt gebruik gemaakt van een koppeling die zorgt voor een directe aandrijving tussen motor en MCM unit. Twee mechanische eindschakelaars detecteren de eindposities van de spindelunit.

Grote nauwkeurigheid

Een zeer nauwkeurige, robuuste basisplaat verbindt het aandrijfsysteem met de omringende constructie. Dankzij dit ontwerp kan de operator de straling-emitter met zeer grote nauwkeurigheid bewegen en instellen, zodat de stralingsbundel precies op het kankerweefsel wordt gericht en de patiënt zo min mogelijk stress ondervindt. De NSK Monocarrier levert een belangrijke bijdrage aan dit resultaat.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven