Ga naar hoofdinhoud

Praktijkopleidingscentrum voor verbrandingsmotoren

Op initiatief van VIV en ROC Da Vinci gaat een praktijkopleidingscentrum voor verbrandingsmotoren van start (foto: TTC-Elizabethton).

Branchevereniging VIV heeft samen met ROC Da Vinci het initiatief genomen om de lang gekoesterde wens om met ingang van augustus/september 2014 een praktijkopleidingscentrum te realiseren. Om dit doel te bereiken hebben een tiental lidbedrijven van de VIV de handen ineen geslagen en participeren in deze ontwikkeling met inbreng van menskracht en inventaris. Het centrum wordt gehuisvest in de Duurzaamheidsfabriek op het Leerpark in Dordrecht.

In dit project participeren behalve tien lidbedrijven van VIV ook vier instellingen voor het voortgezet onderwijs (vmbo en havo), de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN), het kenniscentrum Innovam, de branchevereniging Netherlands Maritime Technology en Omneon als projectmanager. De Gemeente Dordrecht draagt financieel bij.

Praktijkopleidingscentrum

Het praktijkopleidingscentrum biedt de branche diverse voordelen:

  • op de beroepspraktijk afgestemd onderwijs doormiddel van echte praktijk-opdrachten en -projecten vanuit de bedrijven
  • kwaliteitsverbetering van de bestaande drie mbo deeltijdopleidingen van branche, resp. op niveau 2, 3 en 4, via leren en werken (mbo BBL)
  • nieuwe mbo opleiding op niveau 2 in dagschoolverband (mbo BOL2) om fluctuaties op de arbeidsmarkt op te vangen en om vmbo- en havoleerlingen meer kansen te bieden om in te stromen in de branche. Deze opleiding start per 1 augustus 2014
  • ontwikkeling van een keuzeprogramma verbrandingsmotoren voor het vmbo/havo
  • ontwikkeling van een hbo-doorstroomvariant verbrandingsmotoren in samenwerking met HAN
  • examencentrum voor de verbrandingsmotorenbranche om de Proeven van Bekwaamheid beter uit te kunnen voeren
  • maatwerktrajecten voor de om- her- en bijscholing van de medewerkers van de bedrijven van de branche
  • onderzoeks- en testfaciliteiten voor de bedrijven van de branche in samenwerking met HAN.

De verbreding én verdieping die dit project voor de opleiding verbrandingsmotortechniek biedt is groot. Ook het grote aantal participerende bedrijven en instellingen is een succes te noemen. Daarmee wordt een solide draagvlak voor dit project gemaakt, wat de kans van slagen voor de toekomst vergroot.

Deelnemers

De volgende bedrijven hebben toegezegd het praktijkopleidingscentrum te ondersteunen: HDM, Koninklijke Kemper en Van Twist, Pon Power, Koedood Dieselservice, Emigreen, Novek, Sandfirden, Dolderman, MTU Benelux en Wärtsilä.

Naast deze bedrijven doen de volgende partijen mee: Netherlands Maritime Technology, Innovam, Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN), Automotive Center of Expertise (ACE), Penta College, Stedelijk Dalton Lyceum, Insula College, Merewade College, Omneon, Da Vinci College, De Duurzaamheidsfabriek, Gemeente Dordrecht en VIV.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven