Ga naar hoofdinhoud

Positieve vooruitzichten voor jubilerend Control Techniques

V.l.n.r. Bastiaan Streefkerk, Naz Mohammed, Anthony Pickering (foto's: Paul Quaedvlieg)

Op 1 juni vierde Control Techniques Benelux in Sliedrecht het 50 jarig bestaan van het moederbedrijf. Samen met klanten, eigen mensen en het managementteam uit Engeland werd stilgestaan bij dit heugelijke feit en gekeken naar de toekomst. Futurist Christian Kromme nam de aanwezigen mee in de wereld van kunstmatige intelligentie.

Bastiaan Streefkerk, directeur Control Techniques BV, opende de festiviteiten met de woorden dat de wereld aardig is veranderd in 50 jaar. “Hadden de eerste drives nog potmeters om in te stellen, nu gaat alles via drukknoppen naar digitaal en met veel softwaretechnologie. En de nieuwste drives kun je benaderen via de NFC-technologie. Zelf als ze verpakt zijn kunnen we ze al programmeren.”

In 1989 was Control Techniques BV het eerste Drive Centre buiten het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf opende haar deuren met als doel een verlengstuk te zijn van de fabriek in Wales. Lokaal aanwezig om klanten te adviseren en assisteren bij elektrische aandrijfvraagstukken. Bovendien met een eigen voorraad frequentieregelaars en gelijkstroomregelaars, service, reparatie en een eigen paneelbouw.

Het huidige Control Techniques startte in de Marisstraat in Sliedrecht en is sinds 2001 te vinden op Kubus 155 in Sliedrecht. Control Techniques is één van de vier Business Units van Nidec Netherlands B.V. “Waarbij we met alle collega’s in een mooie werkomgeving zitten,” aldus Streefkerk.

Partnernetwerk Benelux

In de beginjaren van Control Techniques werd samengewerkt met een klein aantal partners om met name bedrijven in de noordelijke provincies te bedienen. Tegenwoordig is het partnernetwerk enorm uitgebreid en een volwaardig verlengstuk geworden van Control Techniques in Sliedrecht. Momenteel bestaat dit partnernetwerk in de Benelux uit: Cincotech, Dynetics, ERIKS (NL en België), IP Duursma, IP Sanders, Motoren Francoys (België), Optimum Elektrotechniek, PLC Direct Benelux, Salden Elektro en Sikking Controls.

Visie en passie voor techniek

Het ontstaan van Control Techniques in 1973 ligt bij het bedrijf KTK, waarbij de afkorting verwijst naar de voornamen van de drie oprichters Ken Briggs, Trevor Wheatley and Kevin Curran. “Zij begonnen dit bedrijf op basis van visie, doorzettingsvermogen en passie voor techniek,” aldus Naz Mohammed, Vice President Control Techniques Ltd.

Control Techniques Nederland heeft een heus museum aan oude drives aan de muur hangen. Hier een Flux Vector Drive uit 1989 (foto: Paul Quaedvlieg)

In 1979 verhuisde KTK naar Newtown in Mid-Wales. In 1985 veranderde KTK zijn naam in Control Techniques en begon het bedrijf aan een reeks drive-producten – allemaal ontwikkeld vanuit de onderzoeks- en ontwikkelingsfaciliteiten in Wales. Mohammed: “Momenteel zoeken we vanuit Wales de grenzen van innovatie op. Waarmee een positieve invloed op de wereld uitoefenen.”

Focus op groei

Anthony Pickering, president van Control Techniques Ltd, gaf aan waar het bedrijf momenteel staat. “Tegenwoordig maken we deel uit van Nidec, een grote global player op het gebied van elektromotoren. De divisie Control Techniques heeft wereldwijd vijf verschillende R&D locaties, vier fabrieken, 23 drive centers en ruim 70 partners in de verschillende landen. Daarmee bedienen wij zo’n 7500 directe klanten. Onze ambitie is gefocused op verdere groei. Er is immers veel vraag naar energie, waarbij 70% van alle elektrische energie naar elektromotoren gaat. Dankzij frequentieregelaars worden ze veel efficiënter. Ook de vraag voor verdere automatisering zal de komende jaren doorgaan, waarbij met onze technologie een grote rol spelen.”

De moderne Digitax HD is een zeer compacte regelaar met een breedte van slechts 41 mm (foto: Paul Quaedvlieg)

Nieuwe chipset

De afgelopen tijd waren er diverse problemen in de supply chain. “Dat speelde bij alle bedrijven in de wereld die met technologie bezig zijn. Wij, als Control Techniques, hebben intensief geïnvesteerd in alternatieve componenten en transportroutes. Een bijzonder staaltje flexibiliteit kwam van onze R&D engineers. Zij ontwikkelden en implementeerden een chipset voor de diverse drives in slechts zes maanden. Iets wat normaal 4 jaar zou hebben geduurd. En de komende jaren komen we met diverse nieuwe producten op de markt.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven