Ga naar hoofdinhoud

Positief sentiment ESEF en TechniShow

Augmented Reality in de productie werd twee jaar geleden al getoond bij SafanDarley, en kan gezien worden als onderdeel van Industrie 4.0 (foto: Metaal Magazine)

Volgende week, van dinsdag 15 tot en met vrijdag 18 maart 2016 presenteren de maakindustrie en de leveranciers van industriële productietechnologie zich gezamenlijk in de Jaarbeurs Utrecht. De maakindustrie is positief over 2016 en dit blijkt uit het aantal exposanten die zich op de TechniShow en de ESEF presenteren.

De aanmeldingen voor de TechniShow 2016 lopen al vanaf de start vóór op die van twee jaar geleden. Ruim 400 exposanten doen half maart mee aan de jubileumeditie van de TechniShow die 65 jaar geleden voor het eerst plaatsvond. Tevens ziet de beursorganisatie een stijging in het aantal buitenlandse exposanten. Hoewel het slechts 5 procent meer buitenlandse partijen betreft, vindt Chantal Baas, directeur van branchevereniging FPT-Vimag dit wel een positief teken. “Ze zijn geïnteresseerd in wat er in de Benelux gebeurt. Ze zien de meerwaarde van de TechniShow én de Nederlandse markt.” Sinds 2015 trekt de markt in de breedte aan. Ook kleinere bedrijven investeren weer. De omstandigheden zijn nu robuuster ten opzicht van 2014, waarin iedereen dacht dat de crisis voorbij was en heel positief het jaar in ging, met achteraf misschien ietwat tegenvallende resultaten.

Investeren in BV Nederland

Uit onderzoek blijkt dat de groei in 2016 verder en sneller kan doorzetten, als niet menig investeringsplan strandt op een gebrek aan financieringsmogelijkheden. Financiering van machine-aankopen, automatiseringssystemen of andere technologische innovaties waar de maakindustrie het van moet hebben, is nog steeds een pijnpunt, hoort Chantal Baas in de markt. De Nederlandse maakindustrie heeft nog steeds beperkte toegang tot kredietfaciliteiten. Met name jonge ondernemingen, die nog geen track record kunnen laten zien, hebben daar last van. Dit zet een rem op investeringen. Chantal Baas vindt dat de sector samen met de financiële partijen aan een oplossing moet werken. “De industrie in ons kikkerlandje staat internationaal best sterk. We hebben kleine en grote bedrijven die mooie producten of halffabrikaten maken. Dat zijn de parels in de N ederlandse industrie. Ze hebben echter allemaal technologie nodig om hun producten te maken.”

Industrie 4.0

Sinds Duitsland het thema Industrie 4.0 bovenaan de industriële agenda heeft gezet, is het begrip bij onze Oosterburen bijna een hype geworden. Nederland gooit het over de boeg van smart industry, een onderwerp dat ook op ESEF en TechniShow veel aandacht krijgt. Het onderwerp staat echter nog niet breed op de agenda van de maakbedrijven, meent Rob van der Werff, adviseur bij Koninklijke Metaalunie. “De definitie is voor veel bedrijven lastig. Zaken die al liepen, worden nu onder één noemer gebundeld. Maar ik zie in onze sector nog weinig bedrijven die ermee bezig zijn.” Hij wijt dat aan de schaalgrootte. Wanneer je als machinebouwer honderden machines in de markt hebt staan, loont het om via big data analyse meer te weten te komen over de inzet, de conditie, storingen et cetera. “Voor fabrikanten die grote series maken is dat prima. Bij onze leden zijn de aantallen te klein.” Toch probeert de Metaalunie via projecten het thema wel bij de leden ‘tussen de oren’ te krijgen, want het is zeker een onderwerp dat ook voor het industrieel mkb van belang is.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven