Ga naar hoofdinhoud

PMD profiler van ifm maakt nauwkeurige objectscan voor kwaliteitscontrole

De sensor is met het gebruikersvriendelijke kleurendisplay en de intuïtieve 3-toetsenbediening ook zonder software binnen enkele minuten bedrijfsklaar te maken (foto: ifm)

De nieuwe PMD profiler van ifm controleert in de montage- en handlingstechniek niet alleen de aanwezigheid van een object maar stelt ook vast of daadwerkelijk de geplande component gebruikt en correct is aangebracht. Daarvoor wordt met de lijndetectie-methode de contour van het te controleren object met de referentiecontour vergeleken die per toetsdruk is geteached.

Ook de kleinste verschillen zoals bij nagenoeg identieke componenten herkent de opto-elektronische line-scanner betrouwbaar. Op grond van de onafhankelijkheid van afstand vervalt bij de PMD profiler de omslachtige positionering die wel nog is bij 1D-sensoren. Bovendien kan dankzij de ongevoeligheid t.o.v. vreemd extern licht, afgezien worden van afschermingen of externe belichtingen zoals bij camerasystemen.

IO-Link

De sensor is met het gebruikersvriendelijke kleurendisplay en de intuïtieve 3-toetsenbediening ook zonder software binnen enkele minuten bedrijfsklaar te maken. Naar keuze kan via IO-Link informatie over het afkeurpercentage en de gedetecteerde objectprofielen worden overgedragen.

Hoger nauwkeurigheidspercentage

Om afwijkingen bij nagenoeg soortgelijke componenten nog betrouwbaarder vast te stellen kan de profiel-evaluatie, via de Region-Off-Interest-functie op het relevante objectbereik, met twee markeringen op basis van zichtbare laserlijnen worden begrensd. In de fixed-modus kan de functie worden gebruikt om de exacte positionering van een object te controleren. In de floating-modus wordt de contour variabel aangepast langs de laserlijn. Een exact gelijke positionering van de het te controleren componenten is niet nodig.

Kwaliteit borgen: toleranties definiëren

De overeenkomstige waarde tussen referentie- en target wordt van 0-100% uitgegeven. Via de treshold-functie kan de waarde worden gedefinieerd, vanaf het object die als goed of slecht deel wordt herkend. Zo garandeert een geringe tolerantiewaarde bijvoorbeeld de kwaliteit van precies uit te voeren montagehandelingen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven