Ga naar hoofdinhoud

PM-generator voor getijdenturbine

The Switch heeft opdracht gekregen om een generator te leveren voor de AR1500 getijdenturbine van Atlantis Resources (foto: The Switch).

The Switch heeft opdracht gekregen om een generator met gemiddeld toerental te leveren voor de AR1500 getijdenturbine van Atlantis Resources Ltd. De order is het gevolg van een succesvol afgerond pre-ontwerp project dat in 2014 is uitgevoerd. De nieuwe turbine zal een van de grootste machines voor het opwekken van getijdenenergie in de wereld worden. De machine is ontworpen om de extreme omgevingsomstandigheden in Schotland en Canada weerstaan.

The Switch in Vantaa (Finland) is fabrikant van grote permanent magneet motoren, generator en omvormers voor windenergie en andere hernieuwbare energietoepassingen. Sinds vorig jaar is het onderdeel van Yaskawa Electric.

Het bedrijf had ook een belangrijke rol in het ontwerp van de interface tussen tandwielkast en generator. Door de integratie van de generator en de tandwielkast in een vooraf geteste module konden de partners risico’s bij de montage verminderen, de kosten verlagen en de betrouwbaarheid verhogen. Dit is gerealiseerd door vermindering van het aantal lagers en assemblagestappen dat nodig is voorafgaand aan de volledige ingebruikname van de gondel.

Getijdenturbine

De AR1500 is een horizontale getijdenturbine met actieve bladverstelling en verdraaiïng van de turbine in de stroomrichting. De turbine heeft een nominaal vermogen van 1,5 MW bij debieten van 3 m/s. De bedoeling van het ontwerp is om de laagste kosten voor het opwekken van energie te leveren. Dit doet de fabrikant door op militaire specificaties lijkende eisen aangaande betrouwbaarheid en door een intelligente eenvoud.

De getijdenturbine is gepland voor levering aan het MeyGen project in het eerste kwartaal van 2016. De turbines worden geplaatst in de zeestraat tussen het noordoosten van Schotland en het eiland Stroma, voor de kust bij John O’Groates. De opdrachtgever wil een volledig operationele duurzame energieopwekkingsinstallaties bouwen die alleen wordt aangedreven door het getijde. Men wil beginnen met 6 MW in fase 1a in 2016 en doorgroei en tot bijna 400 MW geleverd vermogen. Dit bedrag is het equivalent van het opwekken van elektriciteit voor 400.000 huizen in Schotland.

Atlantis (met kantoren in Groot-Brittanië en Singapore) is al meer dan een decennium bezig met de ontwikkeling van de energie uit getijdenstroom als voorspelbare bron van betrouwbare, economische en duurzame energie. Het bedrijf bouwt turbinesystemen die het wereldwijd levert voor projecten die het samen met overheden, nutsbedrijven en private partners ontwikkelt. Atlantis is ook de grootste aandeelhouder in MeyGen, ’s werelds grootste geplande getijdenenergie project.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven