Ga naar hoofdinhoud

Planetaire tandwielkasten met flexibele planeetwielassen

De Orib-Flex planetaire tandwielkast van Wikov is dankzij de modulaire opbouw geschikt voor toepassing in diverse industrieën (Ad Spijkers, foto: Wikov)

Dit jaar introduceerde het Tsjechische Wikov (vertegenwoordigd door De Graaf Aandrijvingen) met de Orbi-Flex serie een geheel nieuwe planetaire tandwielkast die zich onderscheidt van traditionele parallelle tandwielkasten en conventionele planetaire oplossingen. Door de flexibele assen in de planeetwielen worden de belastingen in een ongunstige ‘overload’ beter over de diverse tandwielen en lagers verdeeld, wat de levensduur ten goede komt. Hierdoor kunnen deze tandwielkasten compacter worden, met een nog groter draaimomentoverdracht.

Wikov Gear is fabrikant van tandwielkasten. Het bedrijf is al meer dan 130 jaar actief op het gebied van mechanische engineering, waarvan al bijna 100 jaar als fabrikant van tandwielen en tandwielkasten. De Tsjechen leveren hun producten aan een groot aantal industrieën over de gehele wereld. Gedetailleerde kennis van de verschillende toepassingen wordt gezien als de belangrijkste kracht in het ontwerpen van nieuwe producten.

De nieuwe serie planetaire tandwielkasten is het resultaat van continue R&D-activiteiten en de praktijkervaring die het bedrijf door de jaren heen heeft opgedaan. Tijdens de ontwikkeling werden geavanceerde ontwerp-analysetechnieken en uitgebreide testen gebruikt om tot het hoogste technologische niveau en tegelijkertijd een goede prijs-/prestatieverhouding te komen. Moderne productietechnologieën en kwaliteitsprocedures zorgen voor een hoge product kwaliteit.

Orbi-Flex

De Orbi-Flex-serie omvat 22 basismaten met uitgaande draaimomenten van 121 kN tot 2360 kNm. De tandwielkasten zijn leverbaar in verschillende uitvoeringen en daarmee geschikt voor verschillende industriële toepassingen (zie afbeelding). De hele range is gebaseerd op een modulair systeem. Als een standaard oplossing niet voldoet aan de eisen van een klant, is een engineering- en applicatieteam beschikbaar om het ontwerp aan te passen aan zijn specifieke behoefte.

Conditiebewaking

Wikov kan de tandwielkasten voorzien van diverse temperatuur-, trillings-, toerental- en druksensoren. Op verzoek kan ook het Wikov Condition Monitoring System (WiGuard) worden gemonteerd. Door detectie en vroegtijdige waarschuwing kan onverwachte stilstand of een ernstige storing aan de tandwielkast worden voorkomen. Hierdoor kan de eindgebruiker al in de beginfase zijn onderhoudsschema aanpassen. Het systeem bewaakt onder meer lagertemperaturen, trillingen, olietemperatuur, druk en reinheid van het smeermiddel en toerentallen van de draaiende delen.

Op verzoek kan ook het draaimoment op de as of in de reactiearm worden gemeten. Alle belangrijke gegevens worden on-line bewaakt, opgeslagen, geanalyseerd en gerapporteerd. De klant heeft via het web real-time toegang tot alle gemeten waarden; rapporten met samenvatting van de evaluatie en met aanbevelingen worden maandelijks verzonden.

Het volledige artikel vindt u in het decembernummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven