Ga naar hoofdinhoud

Pepperl+Fuchs LiDAR scanner voor objectdetectie

De nieuwe LiDAR-scanner van Pepperl+Fuchs maakt onder meer betrouwbare detectie van een gaascontainer mogelijk. (foto's: Pepperl+Fuchs/Cumulus)

Op SPS 2019 in Neurenberg presenteerde Pepperl+Fuchs de nieuwe multi-layer scanner R2300 voor 3D-objectdetectie. In de compacte en gemakkelijk te integreren behuizing is nauwkeurige LiDAR-lasermeettechnologie geïntegreerd. De scanner evalueert in totaal vier scanranden en kan daarmee objecten in hun lengte, breedte en hoogte detecteren en meten. Verschillende ontwerpinnovaties in de sensor zorgen voor maximale detectiebetrouwbaarheid en beschikbaarheid, zelfs in veeleisende toepassingen.

De compacte en ruimtebesparende R2300 is slechts 58 mm hoog. Het is een 3D LiDAR-sensor (Light Detection And Ranging) voor optische hoek- en afstandsmetingen in stationaire en mobiele toepassingen. Met behulp van vier licht gewaaide scanvlakken – gegenereerd door een roterende spiegelkubus in de sensorbehuizing – wordt een contactloze 3D-scan van de omgeving mogelijk gemaakt.

3D-LiDAR scanner

De R2300 heeft een volledige openingshoek van 100 °, biedt meetbereiken tot 10 m op heldere objecten en tot 4 m op donkere oppervlakken. De bemonstersnelheid is 50 kHz en er zijn selecteerbare scansnelheden van 12,5 Hz of 25 Hz met maximaal 4000 pixels per scan. De multi-layer scanner dekt daarmee de belangrijkste vereisten van een veelheid aan toepassingen.

3D-LiDAR scanner
De meerlaags LiDAR-scanner R2300 is een compacte en gemakkeijk in te bouwen sensor.

Bovendien is het mogelijk om het bewakingsveld individueel aan te passen – hetzij door opzettelijk externe gebieden van het detectieveld te verbergen of door twee R2300’s naast elkaar te monteren, waardoor het gezichtsveld wordt vergroot tot 180 °. De hoekresolutie bedraagt slechts 0,1°, wat volgens de fabrikant momenteel geen andere vergelijkbare LiDAR of meerlagige sensor bereikt. In combinatie met de laserspecifieke, kleine infraroodlichtvlek kan de R2300 zelfs filigraan objectstructuren en contouren betrouwbaar herkennen.

Robuustheid en beschikbaarheid

De toepassingsscenario’s van de R2300 – ook op het gebied van intralogistiek, op het gebied van mobiele apparatuur of robotica – maakten het noodzakelijk om de multi-layer scanner bijzonder robuust te ontwerpen. Om deze reden is de sensorbehuizing gemaakt van duurzaam kunststof en is de elektronica permanent in de sensorkop geïnstalleerd – en dus effectief beschermd tegen trillingen.

De Pulse Ranging Technology (PRT) van de R2300 garandeert niet alleen een hoge mate van onafhankelijkheid van object- en oppervlakte-eigenschappen. De techniek zorgt ook voor een hoge mate van immuniteit voor extern licht, HF-lampen en optische reflecties van de operationele omgeving.

Een andere eigenschap van de R2300 in de multi-layer scannermarkt is de mechanische scheiding van zender en ontvanger binnen de optische eenheid. Het scheidingselement in de sensorkop voorkomt op betrouwbare wijze een optische kortsluiting, die kan optreden als het voorscherm vuil is en een deel van het uitgestraalde licht direct terug op het ontvangende element reflecteert. Als gevolg hiervan zorgt de R2300 – met aanzienlijk minder onderhoudsvereisten – continu voor correcte meetresultaten en hoge detectiebetrouwbaarheid in de toepassing. Voor de gebruiker betekent dit minimale stilstandstijden, aanzienlijk langere reinigingsintervallen en betere beschikbaarheid en procesbetrouwbaarheid.

LiDAR scanner Pepperl+Fuchs
Detectie van de positie, pallet en lading door in vier niveaus te scannen.

De geïntegreerde stuurlaser van de R2300 maakt het eenvoudiger om de sensor tijdens de inbedrijfstelling op oppervlakken of bepaalde doelen uit te lijnen. De laser is geactiveerd voor uitlijning en alleen actief tijdens de inbedrijfstelling. Er zijn geen verdere hulpmiddelen nodig – de rode, zichtbare laserstraal is identiek aan de werkelijke infrarood-meetlaser.

Meetwaarde-uitvoer

De R2300 voert gemeten waarden voor hoek, afstand en remissie uit met de bijbehorende tijdstempel. De overdracht vindt plaats via de Ethernet-interface van de sensor; de gegevens kunnen dus beschikbaar worden gemaakt voor een groot aantal automatiseringssystemen. In de nabije toekomst zal de R2300 niet alleen beschikbaar zijn in een schakelversie, maar zal hij ook extra connectiviteitsopties bieden die gemakkelijk en goedkoop kunnen worden geïntegreerd via de flexibele interfacemodule.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven