Ga naar hoofdinhoud

PC-gebaseerde besturing laat superjacht snel en comfortabel varen

Het zeiljacht Baltic 146 Path is een technologisch paradepaard van het Finse Baltic Yachts (foto: Dan-Erik Olsen, Prime Production)

Jachtenbouwer Baltic Yachts, gevestigd in Jakobstad, Finland, wordt beschouwd als een toonaangevende fabrikant van moderne composiet zeiljachten. Het bedrijf, met 210 hooggekwalificeerde medewerkers in dienst, vertrouwt consequent op de PC-gebaseerde besturingen van Beckhoff om ervoor te zorgen dat het deze goede reputatie ook in de toekomst kan behouden.

Toen het begin mei 2021 te water werd gelaten, was het zeiljacht Baltic 146 Path het op twee na grootste jacht in volume dat Baltic Yachts had gebouwd. De expertise van het bedrijf in het bouwen van geavanceerde composietjachten is gebaseerd op bijna een halve eeuw ervaring, variërend van vele kleinere seriejachten tot op maat gemaakte superjachten.

Daartoe behoren multi-role jachten zoals de Baltic 146 Path, die enerzijds een platform bieden voor luxueus wonen en anderzijds hoge prestaties leveren die geschikt zijn voor zeilevenementen. Dit superjacht, ontworpen door het ontwerp- en constructiebureau judel/vrolijk & co in Bremerhaven, is voorbestemd om oceanen met hoge snelheid en maximaal comfort te doorkruisen. Niet in de laatste plaats vanwege de enorme lengte van net geen 45 meter. Bovendien beloven de liftkiel en het dubbelroersysteem extra snelheid en manoeuvreerbaarheid.

Krachtige maritieme technologie

Het lijdt geen twijfel dat dit soort projecten betrouwbare en beproefde systemen vereisen in combinatie met de modernste fabricageprocessen. Hiertoe combineren de technici van Baltic Yachts hun expertise met traditioneel vakmanschap en de krachtigste maritieme technologie. En dat is precies waar de PC-gebaseerde besturing in het spel komt.

PC-gebaseerde besturing

De besturingstechnologie van Beckhoff levert een onschatbare bijdrage om de klanten een zo comfortabel en ongecompliceerd mogelijke vaarervaring te bieden. De op PC gebaseerde besturing wordt al een aantal jaren op verschillende jachten gebruikt. Eerst voor verlichtingsregeling en AV (audio/video)-integratie in de boordsystemen, maar de technici van Baltic Yachts hebben de reeks toepassingen op dit jacht naar een nieuw niveau getild, naast het automatiseren van veel technische systemen met Beckhoff-technologie.

Besturingstechniek op jachten moet niet alleen compact en modulair zijn, maar ook betrouwbaar, flexibel in gebruik en krachtig (foto: Baltic Yachts)

Dit omvat onder meer de aansturing van lenspomp, waterpompen en kleppen, de hydraulische lieren voor de zeilbediening, de Azipod bediening, het opladen van de accu en controle van de laadtoestand, de verlichting, de HVAC-installatie (airconditioning), het kielhefsysteem, de ankerhijs-motor controller en bewaking van de generator.

Een jacht dat luistert

Alle functies op het Path worden gevisualiseerd en bediend via TwinCAT HMI en verschillende bedieningspanelen. Eigenaars van jachten kunnen profiteren van functionaliteiten zoals de mogelijkheid om een grote verscheidenheid aan verlichtingsscenario’s op te roepen via een bedieningspaneel, smartphone of tablet.

Spraakbesturing met TwinCAT Speech

De Baltic 146 Path biedt zelfs spraakbesturing, want de technici van Baltic Yachts hebben TwinCAT Speech geïntegreerd. Bovendien bewaakt en bestuurt het Beckhoff-systeem – bestaande uit de CX5140 Embedded PC en EtherCAT-terminals – de verschillende hydraulische, AC/DC elektrische, zoetwater-/afvalwatersystemen en brandstofsystemen.

Bilge- en brandblussystemen zijn ook inbegrepen. Voor sommige aandrijvingen, zoals het bewegen van schuifdeuren in de cabine en voor het heffen van de scheepsschroef, gebruikten de technici de compacte EL72xx-servo-terminals voor de motorbesturing.

Nieuw SCADA-systeem

Voor Mikael Johansson, senior automation engineer bij Baltic Yachts, zijn de potentiële toepassingen voor de PC-gebaseerde besturing van Beckhoff nog lang niet uitgeput: “We zijn van plan om PC-gebaseerde besturing te gebruiken voor IoT-oplossingen en als basis voor een nieuw SCADA-systeem op basis van TwinCAT HMI.” De openheid van de besturingstechniek van Beckhoff biedt hier een echt voordeel, omdat de systemen hierdoor vrij en nauwkeurig kunnen worden ontworpen om aan individuele eisen te voldoen.

Het complete artikel is te lezen in de nieuwste Aandrijftechniek.

Ook interessant:

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven