Ga naar hoofdinhoud

Palfinger in deining compenserende kranen

De DKF 100 tons actief deining compenserende knikboomkraan van Palfinger Marine (foto: Palfinger Marine GmbH, Palfinger Dreggen AS).

Palfinger Marine heeft een contract getekend met Norside voor de levering van een 100 tons actieve deining compenserende kraan (Active Heave Compensated of AHC) op de Vestland Cygnus, een VS485 MKIII schip dat is ontworpen door Wärtsilä Ship Design. Het schip werd eerder dit jaar door Fjellstrand opgeleverd aan Norside, maar zal nu een conversieprogramma ondergaan op de werf van Fjellstrand in Noorwegen. Na de ombouw telt het schip een wooneenheid voor 134 personen, een voor beweging gecompenseerde loopbrug en een 100 tons AHC knikarmkraan.

Het programma AHC kranen van Palfinger Marine is ontwikkeld in nauwe samenwerking tussen Palfinger Dreggen en Norwegian Deck Machinery (NDM). Palfinger Dreggen is leverancier van offshore kranen, NDM van lieren voor offshore schepen. Laatstgenoemde is eerder dit jaar overgenomen door Palfinger Marine en de technologie voor AHC lieren is benut om de range AHC kranen te ontwikkelen.

Palfinger knikarmkraan

De kraan die aan boord van de Vestland Cygnus wordt geïnstalleerd, is een knikarmkraan met een capaciteit van 100 ton bij een bereik van 12 meter en 20 ton bij 37 meter. De hoofdlier wordt geleverd met 1000 m kabel maar is ontworpen en vervaardigd voor een capaciteit van 3000 m. Behalve met een hoofdlier is de kraan uitgerust met een AHC hulplier van 10 ton bij 40 m en 500 m kabel.

De belangrijkste voordelen van de nieuwe kraan zijn de goede AHC prestaties en de gebruiksvriendelijke interface. De kraan is ontworpen met volledige focus op veiligheid voor belasting, apparatuur, personeel en milieu en bevat systemen voor opslag en terugwinning van energie. De kraan voldoet aan alle eisen van DNV 2.22 voor een schip met ‘kraan’-notatie. De kraan zal worden gebouwd en getest in de Palfinger Marine fabriek in Gdynia (PL) en staat gepland voor levering in september 2016.

Lage massa en zwaartepunt

De belangrijkste reden voor Norside om de kraan van Palfinger Marine te kiezen waren het lage gewicht in combinatie met een laag zwaartepunt. Hierdoor is het mogelijk om een grotere kraan dan oorspronkelijk gepland op het schip te gebruiken. De flexibiliteit van de technische oplossingen, de commerciële voorwaarden en het feit dat het een lokaal bedrijf is, (Bergen, N) waren mede bepalend om voor Palfinger Dreggen te kiezen.

Voor Palfinger Marine is de order van Norside een belangrijke mijlpaal om voet in de markt voor high-end AHC offshore-kranen te zetten. De samenwerking tussen Palfinger Dreggen en NDM om tot een reeks operationeel en qua kosten efficiënte AHC kraan te komen, is voor het van origine Oostenrijkse concern succesvol gebleken.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven