Ga naar hoofdinhoud

Oproep tot EU-brede aanpak Industrie 4.0

Om de industrie zover te krijgen zijn in veel Europese landen programma’s gestart om de maakindustrie ‘slimmer’ te maken, vergelijkbaar met het Nederlandse Smart Industry (foto: Aandrijftechniek)

Een Europees brede aanpak is nodig om de industrie in Europa  toekomstbestendig te maken. Door als EU-lidstaten nauwer samen te werken is het mogelijk slimmer te produceren en kan Europa wereldwijd beter concurreren met Azië en Noord-Amerika. Deze oproep voor een Europese Industrie Agenda doen Europese bedrijven, kennisinstellingen en wetenschappers tijdens de Industrial Technologies Conferentie. Deze wordt van 22 tot en met 24 juni gehouden in de Amsterdam RAI, vandaar dat de oproep als titel heeft meegekregen: de Amsterdam Declaration.

Een van de ondertekenaars is prof.dr.ir. Egbert-Jan Sol van TNO en tevens directeur van het Nederlandse programmabureau Smart Industry. Hij benadrukt de kansen voor het Europese bedrijfsleven. “Dankzij de 3e Industriële Revolutie zijn veel processen geautomatiseerd. Wat je nu ziet, is dat die netwerken met elkaar gekoppeld kunnen worden. En in combinatie met meer robotisering, lasertechnologie en 3D printing is het mogelijk dat fabrieken enkelstuks producten kunnen maken voor de prijs van massaproductie. Daardoor kunnen fabrieken veel kleiner worden gemaakt, zelfs tot op stadsniveau: productie om de hoek. Verplaatsen van productie-eenheden naar China hoeft in dat geval niet meer.”

Slimmere industrie

Egbert-Jan Sol TNOOm de industrie zover te krijgen zijn in veel Europese landen programma’s gestart om de maakindustrie ‘slimmer’ te maken, vergelijkbaar met het Nederlandse Smart Industry. Zo kent Duitsland Industrie 4.0, in België heet het de Fabriek van de Toekomst en in Noorwegen de Industrie van de toekomst. Sol: “Al die programma’s lopen tegen Europese regelgeving aan. Neem bijvoorbeeld de receptuur voor machines: deze zijn nog niet in alle EU-landen gelijk. Daarvoor zijn Europese normen nodig. En daarom doen we deze oproep.”

Daarnaast zal dienstverlening, ook in de maakindustrie steeds belangrijker worden. Sol: “Veel apparaten zijn digitaal met elkaar verbonden. Dat vraagt om steeds meer digitale kennis bij medewerkers. Het is heel belangrijk dat Europa inzet op de digitale competenties van de medewerkers.” Sol wijst in dat geval op het blijvend opleiden van niet alleen jongeren maar vooral ook van veertigers en vijftigers. “Er is in de afgelopen 25 jaar veel veranderd op digitaal gebied. Dat gaat in de komende 20, 25 jaar nog sneller veranderen. Daar moet Europa in meegaan.”

Amsterdam Declaration

De call for action in de Amsterdam Declaration Creating a smart Europe wordt tijdens de Industrial Technologies Conferentie aangeboden aan de Europese Commissie, alsmede aan de scheidende EU-voorzitter Nederland en aan de nieuwe EU-voorzitter Slowakije. Tijdens de conferentie worden de aanbevelingen ook besproken met de deelnemers, en indien nodig aangescherpt.

Op de conferentie – gehouden in het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie – komen ruim 150 internationale sprekers samen. Deze sprekers hebben een zeer brede industriële achtergrond, variërend van maakindustrie, procesindustrie, nieuwe materialen, nanotechnologie, biotechnologie en ICT. Nederland kent goede voorbeelden op dit gebied, zoals ASML, NXP, Dow Benelux, Philips, Tata Steel en DAF Technology Lab. Deelnemers aan de conferentie kunnen een aantal van deze bedrijven ook bezoeken tijdens de Site Visits op vrijdag 24 juni.

bron: RVO

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven