Ga naar hoofdinhoud

Open Industry 4.0 Alliance wil af van eilandoplossingen

SAP is een van de oprichters van de Open Industrie 4.0 Alliance (foto: Paul Quaedvlieg).

Op de Hannover Messe heeft een groep Europese ondernemingen uit de machinebouw, industriële automatisering en software de Open Industry 4.0 Alliance opgericht. De alliantie is opgericht door IFM, Beckhoff, Endress+Hauser, Hilscher, Kuka, Multivac en SAP. De leden hebben tot doel het creëren van en gestandaardiseerd en open ecosysteem voor het exploiteren van vergaand geautomatiseerde fabrieken en installaties inclusief logistiek en dienstverlening.

De alliantie is in principe open voor elke onderneming. Balluff, Gebhardt, Pepperl+Fuchs, Schmidtsche Schack, Samson en Wika zijn ook reeds toegetreden. Doel is boven merkgebonden eilanden uit te stijgen en de digitale transformatie van de Europese Unie het beslissende zetje geven. De firma’s bouwen daarom, samen met toekomstige leden, verderop basis van bestaande standaards zoals I/O Link, OPC UA en RAMI aan een zogheten Open Industry 4.0 Framework.

Focus op haalbaarheid en voordelen

In de praktijk word de bedrijfsvoering in de fabriek, de installatie of het logistieke centrum in het MBK maar ook bij grote ondernemingen gekenmerkt door een grote verscheidenheid aan apparatuur en producenten. Merkeigen en verschillende standaards met betrekking tot connectiviteit, data management, IT-beveiliging en samenwerking zorgen voor extra inspanningen en verhinderden een snelle en volledige schaalbaarheid van Industrie 4.0.

De belofte van haalbaarheid door de oprichters en leden van de Open Industry 4.0 Alliance biedt de klanten een open, op standaards gebaseerd en compatibel aanbod voor het totale traject van object op de productievloer tot en met de service. Klanten hebben de keuze uit een bouwdoor van modulaire, compatibele en schaalbare oplossings- en servicecomponenten. Deze borduren voort op de respectievelijke kerncompetenties van de oprichters en leden van de alliantie. Ze vormen een risicoarm, fabrikantneutrale optie van bestaande en bekende toeleveranciers voor de maakindustrie.

Industrie 4.0

Door de geplande aansluiting op het oplossingsportfolio van SAP zijn de business processen (productiebesturing, logistieke management of onderhoud) van een onderneming en de samenwerking over ondernemingsgrenzen heen met partnerondernemingen gegarandeerd. De open en interoperable aanzet tot oplossingen in vier delen plus het bijbehorende dienstenaanbod is voor ondernemingen van elke grootte interessant.

De Open Industrie 4.0 Alliance streeft er naar dat tot 80% van de machines in een Smart Factory dezelfde spreekt. De klanten eisen een open en compatibele samenwerking, waarbij elke onderneming zijn eigen sterke punten kan inbrengen en uitspelen. De Open Industry 4.0 Alliance voldoet aan deze eis.

Open en interoperabele oplossing

Het open, op standaards gebaseerde aanbod van de Open Industry 4.0 Alliance bestaat uit de vier componenten Device Connectivity, Edge, Operator Cloud en Cloud Central plus een bijbehorend aanbod dienstverlening.

Device Connectivity zorgt voor de koppeling naar machines en sensoren. De Edge is het centrale knooppunt voor alle belangrijke en lokaal noodzakelijke functies in de fabriek. De Operator Cloud is het centrale knooppunt in de onderneming van de klant. Ook deze heeft een open laag en ondersteunt alle voor de onderneming essentiële functies en applicaties. Cloud Central tenslotte omvat de bidirectionele uitwisseling van data (in het bijzonder kerndata, maar ook gemeten data uit een kalibratie) en informatie (bijvoorbeeld technische documentatie of reparatiehandleidingen) over ondernemingsgrenzen heen.

Nog in 2019 beschikbaar

De eerste ‘proof of concepts’ werden al in 2018 afgesloten, bijvoorbeeld bij Kuka met de aanpasbare en flexibele matrixproductie. Nog meer proof of concepts worden voor de zomer van 2019 nagestreefd. De oprichters willen de eerste resultaten in de tweede helft van dit jaar presenteren.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven