Ga naar hoofdinhoud

Rodriguez ontwikkelt op maat gemaakte railgeleidingstafel

In de afdeling Value Added Products realiseerde Rodriguez een op maat gemaakte railgeleidingstafel voor een lasinstallatie (foto: Rodriguez).

Met de afdeling Value Added Products (VAP) construeert Rodriguez in Eschweiler (bij Aken) klantspecifieke systeemoplossingen die een optimale oplossing vormen voor afzonderlijke constructieopdrachten. Onlangs hebben de technici een op maat gemaakte railgeleidingstafel voor een lasinstallatie gerealiseerd.

De railgeleidingstafel RSTK-35 is onderdeel van een staande lasmachine voor de bewerking van diverse staalprofielen. De tafel is verticaal ingebouwd en beweegt een lascilinder op de Z-as op en neer, waarbij de maximale slaglengte 150 mm bedraagt. Voor deze railgeleidingstafel gebruikten de technici diverse producten uit het omvangrijke assortiment van Rodriguez:

  • een kogelomploopgeleiding van het type BRH-35 met twee rails en elk twee loopwagens
  • een kogelomloopspindelaandrijving 50 x 10 met kogelomloopmoer FK5010
  • een paar dubbelrijige axiaal-hoekcontactkogellagers voor de positionering van de kogelomloopspindel aan de aandrijfzijde.

Railgeleidingstafel

De railgeleidingstafel heeft als voornaamste taak de kracht van de tegenoverliggende cilinders tegen te werken. Deze taak wordt uitgevoerd door de kogelschroefdraadaandrijving en vooral de kogelomloopmoer. Deze laatste oefent een druk tot 50 kN uit op de tegenoverliggende cilinder. Bovendien zorgt hij voor de bij deze toepassing benodigde positioneringsnauwkeurigheid.

De loopwagens van de kogelomloopgeleiding daarentegen nemen het resulterende moment uit het lassen op. Net als alle andere onderdelen zijn ze zodanig gekozen en gedimensioneerd dat een lange levensduur gegarandeerd is.

Het paar dubbelrijige axiaal-hoekcontactkogellagers geleidt de axiale kracht van de spindelmoer af. De lagers zijn speciaal voor deze toepassingen ontwikkeld. Aangezien er bij deze toepassing sprake is van hoge axiale krachten, viel de keus op een dubbelrijig axiaal-hoekcontactkogellager.

Klantspecifieke oplossingen

De klantspecifieke systeemoplossingen van Rodriguez zijn in veel toepassingsgebieden en branches beproefd. Ze zijn gebaseerd op de wentellagers en lineaire componenten uit het assortiment van de onderneming.

Deze railgeleidingstafel is slechts een van de vele voorbeelden. Zo ontwierp Rodriguez een systeemoplossing voor een freeskop die wordt gebruikt in de houtverwerkende industrie. Daarbij werden een kruisrollager en twee dunringlagers vervangen door een individuele component. Door een holle as als lagerring te integreren met twee buitenringen in flensuitvoering en een buitenring met vertanding, kon een uiterst compacte freeskop met direct-drive motor worden ontwikkeld.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven