Ga naar hoofdinhoud

Oostenrijks ‘plug & produce’ productiesysteem geïmplementeerd in Smart Factory-lab

De studenten van de FH Salzburg implementeerden een plug-and-produce capabele productiecel in een Smart Factory lab. Het team paste hun project toe volgens de Industrie 4.0-standaard (foto: SigmaTek)

Studenten van de Fachhochschule Salzburg behandelden tijdens een project het onderwerp Smart Factory. Met de steun van SigmaTek konden de projectleden een ‘plug & produce’ geschikt productiesysteem implementeren in een Smart Factory-lab.

De drie studenten die de opleiding Information Technology and System Management (ITS) aan de FH Salzburg volgen, Daniela Deutinger, Christian Höflmeier en Regina Schönherr, hebben een modulair productiesysteem gebouwd. Op basis van de Industrie 4.0-norm is in de loop van vorig jaar een laboratorium opgericht om toekomstige technologie te demonstreren binnen het DTZ -kader (Digital Transfer Centre).

Gedecentraliseerd bestuurde CPU

De drie teamgenoten besloten een methode te hanteren waarbij elke module van het productiesysteem werkt met een gedecentraliseerd bestuurde CPU van verschillende fabrikanten. Het doel was om de modules naar wens te kunnen combineren en verwijderen – zonder dat dit gevolgen heeft voor het hele systeem. Daarnaast werd een concept voor een primair besturingssysteem ontwikkeld.

Digitale twin uit OPC UA data

Voor de communicatie tussen de verschillende besturingselementen werd OPC UA gebruikt. Het modulaire productiesysteem bestaat uit vier modules: Invoer, draaitafel, high-bay storage en uitvoer. Een extra edge controller genereert een digitale twin uit de OPC UA data van subsysteem CPU’s en andere intelligente toegevoegde services.

Samenwerking SigmaTek

De draaitafel en high-bay opslag werden geïmplementeerd met besturingstechnologie van SigmaTek, in Nederland vertegenwoordigd door SigmaControl. De uiterst compacte DIN rail modules van het S-DIAS systeem werden gebruikt voor CPU-units, voeding, digitale ingangen en relais uitgangen.

“Wij bedanken SigmaTek voor de support, het werken met de moderne modules was leuk en leerzaam. De componenten zijn duidelijkheid en eenvoud te configureren”, aldus prof. dr. Simon Hoher, projectbegeleider.

Voor SigmaTek was samenwerken eveneens motiverend. “Ongeveer de helft van onze medewerkers is engineer. De ondersteuning en ontwikkeling van jonge technici is daarom bijzonder belangrijk voor ons,” legt Marianne Kusejko, Managing Director Finance and Human Resources bij SigmaTek uit.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven