Ga naar hoofdinhoud

Onderhoud op basis van machine learning kan flink kosten besparen

Machine learning-algoritmen toepassen op realtime procesgegevens kan enorme kosten besparen bij cruciale aandrijvingen (foto: SKF)

Automated Machine Learning, oftewel AutoML, stelt machine- en fabrieksoperators in staat om de prestaties en productiviteit van machines op een volledig nieuwe manier te benaderen. Centraal in deze ontwikkeling staat de gecombineerde expertise van SKF en een Israëlische startup, die door de Zweedse lagerfabrikant in 2019 werd overgenomen. Een grote pulp- en papierfabriek in Latijns-Amerika wilde een pilotproject met de SKF Enlight AI-oplossing opzetten voor een aantal kritieke aandrijvingen, die van de pompen in het voorbleeksysteem. Wat bleek, er had flink op kosten bespaard kunnen worden.

Automated Machine Learning (AutoML) past vooraf getrainde machine learning-algoritmen toe op realtime procesgegevens om abnormale patronen te identificeren en technici te waarschuwen voor dreigende machinedefecten. AI (Artificial Intelligence) kiest welke machine learning-modellen worden toegepast en onderhoudt deze modellen terwijl deze in de productie actief zijn. Dit maakt een snellere modellering en hogere nauwkeurigheid mogelijk.

2 + 2 = 5

Eitan Vesely, AI Offering Manager van SKF: “Wat deze ontwikkeling echt boeiend maakt, is dat we de trillingsgegevens van assets kunnen combineren met temperatuur- en andere soorten procesgegevens die assets genereren. We kunnen stellen dat ‘2 + 2 = 5’ wanneer we de waarde van de gecombineerde gegevens set extrapoleren en zien wat dit aan nuttige inzichten oplevert.”

“Voor klanten betekent dit dat ze vroeger worden gewaarschuwd voor defecten en inzichten krijgen die onderhoudstechnici de nodige tijd en informatie geven om onderhoud te plannen en een diagnose te stellen voordat een machine uitvalt.”

Nieuwe bedrijfsmodellen

Predictief onderhoud op basis van AutoML is op zichzelf een krachtige tool om defecten te voorspellen en een grondig inzicht te krijgen in de gezondheid van assets op sensor-, asset- en bedrijfsniveau. Maar het wordt pas echt indrukwekkend als we het effect ervan op bedrijfsmodellen bekijken.

Een grote pulp- en papierfabriek in Latijns-Amerika wilde een pilotproject met de SKF Enlight AI-oplossing opzetten voor een aantal kritieke assets: de motorpompen die het voorbleeksysteem aandrijven, cruciale machines voor het volledige productieproces.

Meer over AutoML, het pilotproject en de behaalde kostenbesparingen is te lezen in de komende digitale of printeditie van Aandrijftechniek. Dat is mogelijk vanaf 2 euro per maand.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven