Ga naar hoofdinhoud

Omron compacte Q2V-aandrijving met één regelaar

De Q2V-frequentieregelaars zijn uiterst eenvoudig te installeren. (foto: Omron)

De nieuwe compacte Q2V-frequentieregelaar van Omron biedt toegankelijke motorbesturing met slechts één regelaar voor elk type motor, van inductie- (IM) tot permanentmagneet- (PM) en synchrone reluctantiemotoren (SynRM). Frequentieregelaars zijn nodig om de frequentie van de voeding naar een AC-motor (wisselstroom) te regelen en zo het toerental en de acceleratie in pompen, ventilatoren en andere industriële machines te regelen. en dankzij het robuuste ontwerp zijn ze tien jaar onderhoudsvrij.

De Q2V is ontworpen voor een gemakkelijke inbedrijfstelling: alle in- en uitgangen zijn voorzien van schroefloze aansluitklemmen. Bovendien is de hardware vereenvoudigd dankzij een ingebouwd EMC-filter (elektromagnetische compatibiliteit), STO-functie (Safety Torque Off) en remtransistor. Dit bespaart kosten, omdat de bedrading minder tijd vereist. Een intelligente toepassingswizard leidt gebruikers door de parameterinstellingen.

Dubbel nominaal vermogen

De Q2V is niet alleen geschikt voor verschillende typen AC-motoren, maar heeft ook een dubbel nominaal vermogen, waaronder de opties voor heavy duty en normal duty. Dit resulteert in flexibiliteit van de toepassing, waardoor dezelfde regelaar motoren met verschillende vermogens kan aandrijven, afhankelijk van de belasting. Gebruikers kunnen de aandrijving aanpassen aan hun specifieke eisen met behulp van toepassingswizards. De slimme set-up begeleidt hen door de parameterinstellingen. Met de grafische ontwikkeltools kunnen gebruikers hun eigen programma’s ontwikkelen en de kennis binnen het eigen bedrijf houden.

Machine-uitvaltijd beperken

De robuuste Q2V is beschermd tegen stof en vocht en is ontworpen om tien jaar lang zonder onderhoud te werken bij temperaturen tot 50 °C. Dankzij data-acquisitie op apparaatniveau kunnen gebruikers potentiële storingen voorkomen en ongeplande uitvaltijd voorkomen. De Q2V kan data traceren en registreren op een lokale SD-kaart of de gegevens via Omron NX/NJ-controllers aan IT-systemen leveren.

Energie besparen

Fabrikanten moeten ervoor zorgen dat alle componenten in hun processen energiezuinig zijn. Dankzij speciale motorbesturingsmethoden, zoals de EZ Vector voor pompen en ventilatoren, kan de Q2V motoren op de meest efficiënte manier aandrijven. De geavanceerde motorregelalgoritmen verhogen de efficiëntie (in vergelijking met conventionele aandrijvingen) met tot wel 6 procent voor asynchrone motoren en tot 2 procent voor motoren met permanente magneten. De Q2V wordt geleverd met aanvullende energiebesparende functies voor toepassingen waarbij de belastingen variabele of lagere koppelfeatures hebben. Deze optimaliseren automatisch het energieniveau, met een totale energiebesparing tot wel 50 procent.

De robuuste Q2V is beschermd tegen stof en vocht en is ontworpen om tien jaar lang zonder onderhoud te werken bij temperaturen tot 50 °C. (foto: Omron)

Soepele installatie

“Met meer dan 10 miljoen geïnstalleerde frequentieregelaars heeft Omron een bewezen staat van dienst op dit gebied. Met de nieuwe Q2V kunnen fabrikanten, integrators en machinebouwers een soepele installatie en probleemloos gebruik garanderen”, aldus Alberto Fuentes, European Drive Product Marketing Manager. “Het draagt bij aan de creatie van een geïntegreerde, intelligente en interactieve productielocatie, wat essentieel is voor het realiseren van het ‘innovative-Automation’-concept van Omron waar we samen met onze klanten aan werken.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven