Ga naar hoofdinhoud

Omgekeerde vliegsimulator voor veiligheid op zee

Gangways voor de offshore-industrie zijn te vergelijken met een omgekeerde flight simulator (foto: Ampelmann)

Ampelmann heeft in haar nog maar korte historie naam gemaakt als ontwikkelaar en exploitant van zogeheten gangways voor de offshore-industrie. Het systeem is te vergelijken met een omgekeerde flight simulator. De bewegingen van het schip worden continu gemeten en vervolgens met behulp van zes hydraulische cilinders gecompenseerd.

Het resultaat is een platform dat, ondanks de bewegingen van het schip, volmaakt stabiel blijft. Vanaf dit stabiele platform kan personeel veilig de offshore structuur bereiken via een telescopische loopbrug. Opvallend aan de basis van elke hexapod is de grote batterij van parallel geschakelde stikstofflessen, gekoppeld aan een zuigeraccumulator. Die grote batterij is echt nodig: de combinatie van de stikstofflessen en de zuigeraccu vangt de grote drukverschillen bij het in- en uitgaan van de hexapod op. Ook fungeert de accumulator als back-up om naar een veilige toestand te komen, mochten de hydropompen uitvallen. Grote servokleppen maken de snelle omschakeling tussen op- en neergaande beweging van de hexapod mogelijk.

De jongste ontwikkeling in de vloot van Ampelmann is de L-type. Deze is bedoeld voor kleinere schepen (typisch 35 m x 8 m), terwijl de A- en E-type vooral op schepen van zo’n 80 m worden gebruikt. Een kleiner schip vaart nu vaak achteruit tegen de windturbine of het olieplatform, waarna de mensen van korte afstand overstappen. Met een slingerende boot is dat niet altijd even prettig, en soms is het onveilig of ronduit onmogelijk om mensen van schip naar platform of omgekeerd te krijgen.

Opvallend is dat de L-type niet louter hydraulisch werkt, maar een hybride systeem vormt. De hexapod wordt elektromechanisch aangedreven; alle overige aandrijvingen gebeuren nog steeds hydraulisch. Alle aandrijvingen hydraulisch uitvoeren zou een te grote aanslag op het boordnet van deze schepen betekenen. De gangways staan in het algemeen maar voor een beperkte periode aan dek van de schepen en die vaartuigen zijn niet berekend op het vermogen dat de Ampelmanns nodig hebben. En voor een aparte dieselmotor met voldoende vermogen is weer geen plaats (op een kleiner schip is het woekeren met de ruimte).

Tijdens het aanlanden zorgen de elektrische actuatoren actief voor het compenseren van de deining. Is de gangway eenmaal aangeland, dan wordt de elektrische aandrijving uitgeschakeld en volgen de hydraulische cilinders de zeegang passief. De gangway beweegt dan wel enigszins, maar mensen en goederen kunnen veilig worden overgebracht.

Lees meer over Ampelmann en de verschillende gangways in de komende AT-aandrijftechniek nr. 2.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven