Ga naar hoofdinhoud

OMAC brengt PackML voorbij verpakken

Verpakkingslijnen bestaan vaak uit machines met verschillende besturingen die niet goed willen samenwerken. PackML biedt hier een oplossing voor (foto: Verpakking Totaal)

2015 is nog lang niet voorbij, maar voor de Organisation for Machine Automation and Control (OMAC) lijkt het tot een goed jaar te worden voor de organisatie en de voortgang van automatiseringsnormen. Voor het mede door OMAC ontwikkelde PackML staat een belangrijke nieuwe versie op stapel, die deze standaard voor productieautomatisering voorbij het traditionele segment van verpakkingsmachines moet brengen.

OMAC werd opgericht in 1994 en breidde zijn missie in 2008 uit om fabrikanten wereldwijd te helpen bij het vinden van nieuwe manieren om de productiviteit en winstgevendheid te verhogen met behulp van slimmere automatisering en ‘best practice’ standaarden.

Sinds die tijd OMAC is gestaag gegroeid en brengt leidende industrieën uit de gehele wereld bij elkaar om samen te werken aan gemeenschappelijke productie- en automatiseringsuitdagingen. Tot nu toe sloten zich dit jaar tien nieuwe leden, waarmee het totale aantal nu op vijftig bedrijven, waaronder veertien toonaangevende productie- en automatiseringsbedrijven buiten Noord-Amerika.

“Alle fabrikanten en automatisering professionals over de hele wereld zijn voortdurend op zoek om de efficiëntie te verbeteren en de winstgevendheid te vergroten,” aldus Dr. Bryan Griffen, voorzitter van OMAC en Manager Engineering bij Nestlé Group. ” Ongeacht de geografische ligging fabrikanten en automatiseringsprofessionals biedt OMAC een bron om processen en technologieoplossingen voor de echte productieproblemen te identificeren. Ook willen ze in hun sector normen die machinecommunicatie, bediening en integratie verbeteren, bevorderen.”

ISA 88 en PackML

Een belangrijk initiatief van OMAC sinds 2008 is de promotie van de ISA88 automatiseringsstandaard, in het bijzonder de implementatie die bekend staat als PackML (ISATR88.00.02). Sinds de eerste aanname als gemeenschappelijke standaard voor de machinetaal van verpakkingmachines is ISA-TR88.00.02 wereldwijd door fabrikanten en machinebouwers op diverse besturingsplatforms geïmplementeerd om de productiesnelheid te verhogen, lijnintegratie te vergemakkelijken en de betrouwbaarheid te verbeteren.

Dit jaar zal de tweede versie van ISA-TR88.00.02 worden uitgebracht, waarvan wordt verwacht dat deze nog gemakkelijker zal zijn te implementeren in een breed scala aan toepassingen. De nieuwe versie zal naar verwachting binnen een paar maanden beschikbaar zijn.

Ook buiten de verpakkingswereld ontstaat interesse voor deze standaard. OMAC-lid Corning, Inc. is momenteel bezig met een pilot-programma dat het gebruik van ISA-TR88.00.02 uitbreidt naar besturingsplatforms voor andere productieprocessen en apparatuur.

“De evolutie van de ISA-TR88.00.02 ontstond doordat fabrikanten, besturingstechnici en softwareleveranciers samen ‘upstream’ en ‘downstream’ kijken naar de hefboomwerking in gerelateerde functies,” zegt Griffen. “In de tweede versie wordt rekening gehouden met de beste praktijken en leerprocessen van een aantal jaren met implementaties over de gehele wereld. Daarmee moet PackML ook buiten de verpakkingswereld aantrekkelijker worden.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven