Ga naar hoofdinhoud

Offshore-kabelrupsen van slijtvast kunststof

In de offshore moeten kabelrupsen geschikt zijn voor starre kabels en hoge vulgewichten (foto: igus)

Igus GmbH uit Keulen heeft nieuwe scheidingsschotten voor kabelrupsen van slijtvast kunststof ontwikkeld, speciaal geschikt voor starre kabels en hoge vulgewichten, zoals dat gebruikelijk is in de offshore-sector.

Daardoor vergroten zich de mogelijke zijdelingse verplaatsingskrachten van de scheidingsschotten ten opzichte van de gebruikelijke vergrendel-scheidingsschotten van serie E4.1 met 130 procent. Om meerdere kabels en slangen in een gemeenschappelijke kabelrups veilig te bewegen, helpen scheidingsschotten in de afzonderlijke schakels daarbij, de kabels veilig op zijn plaats te houden. Vooral in toepassingen waar zware of starre kabels worden gebruikt, zoals vaak het geval is in offshore toepassingen in de haven of op schepen, werken ook op de scheidingsschotten hoge krachten. “Om hier meer zekerheid te bieden, hebben wij de nieuwe vergrendel-klem-scheidingsschotten ontwikkeld“, aldus Harald Nehring van igus. “Deze kunnen nauwkeurig worden gepositioneerd en in de kettingschakels worden bevestigd. Ze kunnen zo zonder vernietiging van kettingschakel of scheidingsschot niet worden gedemonteerd”. Hierbij is een zeer hoge beveiliging tegen verlies gegeven.”

De mogelijke zijdelingse verplaatsingskrachten stijgen ten opzichte van de standaard vergrendel-scheidingsschotten (links in de afbeelding) tot 130 procent. (bron: igus)
De mogelijke zijdelingse verplaatsingskrachten stijgen ten opzichte van de standaard vergrendel-scheidingsschotten (links in de afbeelding) tot 130 procent. (bron: igus)

De nieuwe vergrendel-klem-scheidingsschotten zijn van hetzelfde slijtvaste kunststof door spuitgieten gemaakt, waaruit de rest van de kettingrupsschakels ook bestaat. “De oplossingen van onze high-performance kunststof zijn veel lichter en beschermen de kabels gewoon beter dan systemen met stalen kettingen”, aldus Harald Nehring. “Voor het optimaliseren van de stabiliteit hebben de nieuwe vergrendel-klem-scheidingsschotten in de twee beschikbare modellen 63 procent, respectievelijk 78 procent meer gewicht dan de standaard vergrendel-scheidingsschotten, in proportie op de totale besparing t.o.v. een stalen kettingsysteem van meerdere tonnen is dit verwaarloosbaar”. Ook door hun bestendigheid en corrosiebestendigheid kunnen de kabelrupsen van igus goed gebruikt worden in toepassingen met een hoge vochtigheid of in contact met oliën en vetten zoals gebruikelijk is in de maritieme sector, van schepen, booreilanden tot offshore windturbines.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven