Ga naar hoofdinhoud

NSK maakt mobiele robots inzetbaar in stille omgevingen

Een paar NSK direct drive wielunits met de speciale aandrijving voor AGV's. (foto: NSK)

OEM’s die autonome of collaboratieve robots willen ontwikkelen voor stille omgevingen zoals ziekenhuizen, hotels, kantoren en bibliotheken kunnen beroep doen op de direct-drive oplossing van NSK. Robots die uitgerust worden met de nieuwe aandrijving kunnen lasten tot 100 kg efficiënt dragen en verplaatsen zonder de aanwezigen te storen.

Nu digitale evoluties zoals AI (kunstmatige intelligentie) en ML (machinaal leren) wereldwijd beginnen door te breken, worden de inspanningen versterkt om mobiele en humanoïde robot te ontwikkelen die nuttige taken kunnen uitvoeren in de nabijheid van mensen.

Het belangrijkste probleem bij systemen zoals conventionele AGV’s die worden ingezet in fabrieken en magazijnen, is het lawaai dat ze maken. De direct drive unit van NSK is stiller, waardoor ze geschikt zijn voor inzet in openbare ruimten en andere omgevingen. Bedrijven in de dienstensector en openbare instellingen hebben behoefte aan stille robots, bijvoorbeeld om geen gesprekken te belemmeren of medewerkers te storen tijdens het uitvoeren van hun taken.

Stille omgevingen

De stille werking van de aandrijving van NSK kan worden toegeschreven aan de direct drive aandrijving, die gebruik maakt van de technologie achter de Megatorque motor van het bedrijf. Het gebruik van deze als aandrijfwiel is een nieuw concept en NSK moest manieren bedenken om alle onderdelen van het systeem optimaal op elkaar af te stemmen. Tegelijkertijd wilde het bedrijf de aandrijving voor een redelijke prijs in de markt zetten.

Behalve voor een laag geluidsniveau zorgt de aandrijving voor een veilige werking rond mensen. Het systeem is geschikt voor gebruik in toepassingen als service-robots, power-assist duwwagens en andere collaboratieve robots (cobot). Een belangrijke eigenschap van het ontwerp is de ‘back-driveability’, waardoor gemakkelijk kan worden teruggegrepen naar push/pull handmatige bediening indien zich een probleem voordoet.

Directe aandrijving

De nieuw ontwikkelde aandrijving bedient twee wielunits tegelijkertijd via eenvoudige signalen. De aandrijving is uitgerust met sensoren die de wielrotatie, -versnelling, -kanteling en andere parameters opnemen. De signalen van de sensoren kunnen worden geëxporteerd voor gebruik in een on-board PC in autonome robottoepassingen.

Voor de ontwikkeling werd gebruik gemaakt van een breed scala aan bestaande technologieën. Een belangrijk onderdeel van het werk was het verkrijgen van feedback van personen die werken in ziekenhuizen en bibliotheken, om te achterhalen welk type robot de optimale oplossing biedt voor dergelijke omgevingen. Behalve het ontwikkelen van een nieuw type robot die de grenzen van de robotica opzoekt, heeft het Japanse bedrijf ook de ambitie om nuttige robots dichter bij het dagelijkse leven te brengen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven