Ga naar hoofdinhoud

NSK lagers helpen bakkerij kosten besparen

De poelies van de zaagbladen van een taartsnijmachine in een bakkerij leden frequent onder lagerschade (foto's: NSK).

Een grote bakkerij verving haar lagers van de taartsnijmachines door een ander type toen er herhaaldelijk defecten optraden aan de geïntegreerde zaagbladzagen. Omdat ongeveer 20 lagersets (40 individuele lagers) jaarlijks vervangen moesten worden, wendde de bakkerij zich tot NSK voor een oplossing voor het probleem. De nieuwe lagering resulteerde in minder onderhoudskosten en verhoogde productiviteit, wat leidt tot een totale besparing van ongeveer 9300 € per jaar.

Als onderdeel van het AIP programma van het bedrijf startten de ingenieurs van NSK hun onderzoek met een analyse van de aanvraag. De conclusie luidde dat het falen te wijten was aan het binnendringen van hard water en deeltjes. In veel voedingsmiddelen verwerkende machines worden lagers blootgesteld aan uitdagende omstandigheden, zoals frequente reiniging wash-out met water, stoom en/of hogedrukreiniging.

Om deze uitdagingen aan te pakken, stelde NSK voor om de standaardlagers van de taartsnijmachines van de bakkerij te vervangen door Molded Oil uitvoeringen (kogellagertypes). Onder toezicht van de lagerfabrikant werd een proef uitgevoerd en sinds de ingebruikname is de uitval door lagerfalen aanzienlijk afgenomen. Er werd vastgesteld dat de NSK-lagers een verlengde levensduur tot 26 weken garanderen. Dat betekent een vier tot zes keer zo lange levensduur in vergelijking met de standaardlagers.

Molded-Oil lagers

De Molded-Oil lagers (roestvrijstalen variant) zijn geschikt voor toepassingen in voedingsmiddelen- en drankenfabrieken. Ze voorkomen niet alleen het binnendringen van verontreinigingen zoals water en deeltjes. Door de opbouw kan smeermiddel niet ontsnappen uit het lager en andere delen van de machine binnendringen, waar deze verontreiniging mogelijk in contact zou kunnen komen met voedsel.

Molded Oil lagers
De Molded-Oil lagers van NSK zijn verkrijgbaar in kogel-, sferische en conische lageruitvoeringen.

Deze lagers zijn voorzien van met een olie geïmpregneerd materiaal dat bestaat uit een oliebestendig polyolefinehars en smeerolie. Dit dragermateriaal geeft het smeermiddel continu vrij over een lange periode. De werkomgeving wordt schoon gehouden, omdat er geen vet vrijkomt en er nooit olie hoeft te worden bijgevuld.

Er werd ook een berekening gemaakt van de gerealiseerde besparingen. Voor de aanpassing had de bakkerij een groot aantal manuren nodig om de defecte standaardlagers te vervangen, terwijl ook de taartsnijmachine een lange stilstand kende. Dat leidde tot productieverlies. Rekening houdend met alle factoren zoals de vervangingskosten, arbeidskosten, verloren manuren en vervanging van messen en schacht kwam de jaarlijkse besparing voor de bakkerij door het gebruik van Molded Oil lagers van NSK uit op ruim € 9300.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven