Ga naar hoofdinhoud

Nieuwste jack-up schip Voltaire krijgt mega Huisman kraan

De kraan wordt bij Huisman’s eigen Chinese productie locatie in Xiamen gebouwd en zal op de werf COSCO Shipping Heavy Industry in China worden geïnstalleerd (beeld: Huisman)

Huisman heeft een order ontvangen voor het design, de engineering, de bouw en levering van de hoofdkraan op het nieuwste windturbine installatie schip van Jan De Nul, de Voltaire. De kraan is uniek in haar grootte en capaciteit en daarmee in staat om de volgende generatie offshore windturbines efficiënt te kunnen installeren.

De offshore windsector wereldwijd investeert in de ontwikkeling van een nieuwe generatie van offshore windturbines. Deze turbines kunnen meer dan 270 meter hoog zijn en hebben wieken van 120 meter lang. De constante groei van de afmetingen en gewichten van offshore windmolens vraagt een overeenkomstige groei van schepen en hijskranen om deze molens te installeren. De ontwikkeling van steeds grotere kranen voor windturbine installatie door Huisman stelt Jan De Nul in staat om de grootste windmolens te installeren en tevens goed voorbereid te zijn op verdere ontwikkelingen in deze markt.

Hijsvermogen 3.000 ton

Het schip wordt gebouwd bij de scheepswerf COSCO Shipping Heavy Industry in China en de kraan wordt bij Huisman’s eigen Chinese productie locatie in Xiamen gebouwd en zal op de werf worden geïnstalleerd. Dankzij het ongeëvenaarde hijsvermogen van meer dan 3.000 ton en een eveneens ongeëvenaarde hijshoogte, kan dit schip de hernieuwbare energiesector helpen om een nieuwe generatie van windmolenparken op zee te bouwen.

Jan de Nul Voltaire windmolen
De Voltaite van Jan de Nul met de imposante Huisman kraan kan straks de nieuwste generaties windmolens op zee plaatsen (beeld: Jan de Nul)

Grootste haakhoogte ter wereld

De Voltaire wordt uitgerust met de grootste ‘leg encircling crane’ die ooit voor een windturbine installatie schip is gebouwd én zal middels een flyjib de grootste haakhoogte ter wereld krijgen. Sinds 1984 heeft Huisman met succes meer dan 224 zware offshore kranen geleverd met hijsvermogens variërend van 300 tot 10.000 ton. Ons solide track record in het bouwen van innovatieve oplossingen vormt de basis waarop Huisman in staat is om ‘step changing’ hijstechnologie te leveren. Een voorbeeld daarvan is het door ons ontwikkelde gesegmenteerde zwenklager, waardoor het kraangewicht zo laag mogelijk is, en het volledig elektrische aandrijfsysteem, een technologie waar Huisman al sinds de jaren ’80 in gespecialiseerd is.

Monopile gripper in recordtijd gebouwd

Dit project is het tweede project op rij met Jan De Nul en volgt op een project van de ontwikkeling en productie van ’s werelds grootste monopile gripper die in een recordtijd is ontworpen en gebouwd voor Jan De Nul’s windturbine installatieschip Vole au vent. Deze order won Huisman midden 2018 en zal de komende maanden opgeleverd worden.

Joop Roodenburg, President van Huisman: “Aangezien de volgende generaties windturbines groter en groter worden, blijven wij pionieren om innovatieve oplossingen te vinden om deze efficiënt en veilig te kunnen installeren. Wij zijn erg blij met het vertrouwen dat Jan De Nul in Huisman heeft gesteld en dankbaar dat Jan De Nul ons dit tweede contract gunt”.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven