Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe robot ontlast militairen en boeren

Computerweergave van de Baudet-Rob tijdens werkzaamheden in het veld (foto: Irstea).

Het Franse Institut national de recherche en sciences et technologies pour lénvironnement et l’agriculture (Irstea) heeft op een nieuwe robot gepresenteerd, Baudet-Rob genaamd. De ingenieurs willen hem als autonoom lastdierassistent bij werkzaamheden in het veld gebruiken. Hij zou vooral geschikt zijn in de wijnbouw en fruitindustrie en voor militairen.

De Baudet-Rob is oorspronkelijk een openbaar Frans particulier onderzoeksproject, dat in 2012 vanuit de Direction générale de l’armement (DGA) van het Franse ministerie van defensie is uitgevoerd en werd gesubsidieerd door het Agence national de la recherche (ANR). De deelnemers waren Robotica-format Effidence en de Université Blaise Pascal in Clermont-Ferrand.

Voor militairen en boeren

Het oorspronkelijke doel was de ontwikkeling van een robot, die soldaten automatisch volgt en hun zware lasten draagt, waardoor hun taken worden vergemakkelijkt. De onderzoekers van IRSTEA waren ook betrokken bij het project en hebben de robot verder ontwikkeld, zodat deze in de agrarische industrie kan worden gebruikt.

De Baudet-Rob moet in het begin worden ingeregeld, zodat hij de arbeiders of militairen met behulp van meerdere sensoren op een zekere afstand kan volgen. Dit kan later nog worden bijgesteld. Dankzij zijn grote mand kan hij de geoogste vruchten verzamelen en ze eventueel autonoom naar een verzamelpunt brengen. Hij verlicht hiermee het werk van militairen en arbeiders aanzienlijk.

De Baudet-Rob zal naar verwachting binnenkort in dienst worden genomen bij het Franse leger. Ook wordt in de toekomst zijn toepassing op vreedzamer gebied verwacht. Onderstaand filmpje toont een aantal Franse militairen die de lastdrager uitproberen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven