Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe productiefaciliteit Invertek stuwt groei frequentieregelaars

In de nieuwe productiehal bevinden zich drie rijen van assemblagecellen staat, de zogenaamde GAC’s (Global Assembly Cells) (foto's: Paul Quaedvlieg)

Begin 2019 breidde Invertek Drives Ltd. haar productie- en distributiecapaciteit fors uit met nieuwbouw. Want de groei zit er flink in bij de fabrikant van de paarse frequentieregelaars. Er werd geïnvesteerd in een nieuw 5.500 vierkante meter groot productie- en distributiecentrum. En de groei is er niet uit, want door de recente overname van Sumitomo Heavy Industries Ltd, wordt er alleen maar meer geïnvesteerd in Wales, is de verwachting. Onlangs toog een groep klanten van Hiflex Automatiseringstechniek richting Wales om de nieuwe productiefaciliteit van Invertek te gaan bekijken. Aandrijftechniek liftte mee en maakte de volgende reportage.

De ontwikkeling van nieuwe producten staat niet stil bij Invertek. Het bedrijf heeft veel geïnvesteerd in R&D en heeft zo jaar-op-jaar door kunnen groeien. Momenteel wordt 14 procent van de omzet geïnvesteerd in innovatie. In januari 2019 breidde Invertek Drives haar moderne Britse hoofdkantoor, innovatie- en productiefaciliteit uit met een nieuw 5.500 m² groot productie- en distributiecentrum.

Door de nieuwe uitbreiding kan de productie verhoogd worden tot 400.000 frequentieregelaars per jaar. Het heeft een uitgebreid servicenetwerk en verkooppartners over de hele wereld, waardoor Invertek toegang heeft tot wereldwijde markten en zijn klanten lokaal kan ondersteunen.

Overname SHI stuwt groei

Invertek Drives Ltd. werd onlangs overgenomen door het Japanse Sumitomo Heavy Industries Ltd. Naar verwachting zal deze deal leiden tot aanzienlijke investeringen in de groei en ontwikkeling van Invertek in Midden-Wales.

“2019 is een belangrijk jaar voor ons bij Invertek. We vieren onze 21e verjaardag, de opening van ons nieuwe wereldwijde productie- en distributiecentrum van 5.500 m² en nu de investering van Sumitomo Heavy Industries door de overname”, zegt Charles Haspel, Operations Director en Board Member bij Invertek Drives Ltd.

Licht, rust, ruimte

Bij binnenkomst in de nieuwe distributieruimte vallen meteen de ruimte en veel licht op. Vanzelfsprekend zijn de stalen spanten en de loopbrug in de bekende paarse huiskleur uitgevoerd. Hier zien we nog voldoende ruimte om de komende jaren uit te breiden.

De loopbrug is zo gebouwd, dat het logistieke verkeer op de werkvloer, zeg maar de heftrucks, geen hinder ondervinden van andere medewerkers en, in ons geval, bezoekers. De loopbrug gaat van het distributiecentrum over naar de nieuwe productiehal.

Global Assembly Cells

In de nieuwe productiehal heerst een serene rust, ondanks het feit dat er volop frequentieregelaars geassembleerd worden. Ook hier veel (dag)licht, rust en ruimte. We zien drie rijen van assemblagecellen staat, de zogenaamde GAC’s (Global Assembly Cells). Deze productiecellen zijn een eigen ontwikkeling van Invertek en kunnen, als plug&play units, waar dan ook ter wereld geplaatst worden.

Bovendien zijn ze allemaal verbonden via een cloud based manufacturing database. Aan de ene zijde van de assemblagecellen komen de losse componenten binnen en aan de andere zijde gaan complete frequentieregelaars, getest en wel, naar de distributie. Per GAC is er een operator die de complete regelaar assembleert. Montage instructies zijn digitaal en diverse handelingen lichtgestuurd.

Deels geautomatiseerd

Even verderop zien we een tweetal assemblagetafels voor de grote regelaars. Ook hier worden handmatig de diverse onderdelen gemonteerd tot één geheel. We zien hier echter wel een stuk automatisering in de vorm van een robot, die een deel van het testen overneemt. Het productiemanagement en de productieplanning bevindt zich boven de productielijnen.

Van hieruit is exact voor elke GAC te zien wat de output is, om welke orders het gaat etc. Wat opvalt is dat niet alle frequentieregelaars die hier gebouwd worden, met de kenmerkende paarse behuizing de fabriek verlaten. We zien diverse kleuren met andere logo’s, hetgeen betekent dat derden een deel van hun productie in Wales laten maken.

Groeiprognoses verder waarmaken

Het mag duidelijk zijn dat productie in Europa, ook van elektronica, nog steeds rendeert. Vooral door te zorgen voor een prettige werkomgeving, een slimme workflow en snel in te kunnen springen op klantwensen, kan en blijft Invertek vanuit Wales produceren. Zeker nu met de overname van Sumitomo Heavy Industries kan het bedrijf zijn groeiprognoses verder waar maken.

Belangrijk daarbij is dat dit gedaan wordt onder leiding van het huidige management. Dit zijn immers ook deels de mensen die in 1998 zijn begonnen met Invertek en het bedrijf een positie hebben gegeven waar ze nu staan.

Meer over de nieuwe productiefaciliteiten bij Invertek Drives is te lezen in de nieuwste editie van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven