Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe Lenze decentrale frequentieomvormers voor energie-efficiënte productie

In de i550 en i650 motec frequentieomvormers maakt Lenze gebruik van intelligente technologieën en uitgebreide connectiviteit

Toenemende eisen aan energie-efficiëntie en transparantie van installaties stellen de industrie voor steeds nieuwe uitdagingen. Lenze introduceerde daarom op de Hannover Messe 2022 met de nieuwe decentrale frequentieomvormers uit de i-serie motec een intelligente, kosten- en energie-efficiënte oplossing. Belangrijkste toepassingen voor de nieuwe omvormers zijn te vinden in de intralogistiek, de automobielindustrie en de productie van consumentengoederen.

In het publieke debat neemt de toenemende digitalisering van de industrie een belangrijke plaats in. Peter Blatter, Hoofd Product Management Inverters bij Lenze, zegt hierover: “Digitalisering biedt ook ruimte voor duurzame innovaties in de aandrijftechniek. In de i550 en i650 motec frequentieomvormers maken we gebruik van intelligente technologieën en uitgebreide connectiviteit. Dit opent nieuwe maatstaven voor efficiënte productieprocessen.”

i550 en i650 motec frequentieomvormers

Met zijn digitale functies neemt de frequentieomvormer meerdere taken tegelijk op zich: hij fungeert als efficiënte sensor in het systeem, verzamelt gegevens en stuurt deze op een gestandaardiseerde manier betrouwbaar door naar IIoT-platforms en edge-systemen van een hoger niveau. De connectiviteit van de motec versnelt en vergemakkelijkt lopende productieprocessen. Dit is te danken aan de Drives DataHub-software van Lenze, die via talrijke communicatie-interfaces directe toegang tot belangrijke aandrijfgegevens mogelijk maakt.

Realtime geanalyseerde sensorgegevens

Met name de geïntegreerde IO-Link-master voorziet machineoperators van hoogwaardige informatie over de aandrijftechniek. De in realtime geanalyseerde sensorgegevens maken de weg vrij voor conditiebewaking en voorspellend onderhoud. “Dit geeft klanten een uitgebreid overzicht van de toestand van hun machine, stelt hen in staat service- en onderhoudsacties vooraf te plannen en bespaart zo tijd en geld”, legt Blatter uit.

Snel toegang tot relevante gegevens

Voor en tijdens de inbedrijfstelling levert de decentrale frequentieomvormer een essentiële bijdrage aan een verbeterde waardeketen, omdat belangrijke productgegevens op elk moment kunnen worden ingezien. Het digitale typeplaatje ondersteunt asset management standaarden en kan via smartphone of direct via de frequentieomvormer worden uitgelezen. Hierdoor hebben machineoperators snel en eenvoudig toegang tot relevante gegevens zoals productcode, CAD-bestanden en informatie over reserveonderdelen.

Regeneratieve energie

Een belangrijke factor voor energiebesparing is de geïntegreerde regeneratieve unit van de motec. Machineoperators kunnen er zeker van zijn dat regeneratieve energie niet verloren gaat in remweerstanden, aangezien de motor deze automatisch en zonder extra hardware-kosten terugvoedt naar het net. Bovendien stuurt de frequentieomvormer synchrone motoren volledig zonder sensoren aan.

Het compacte aandrijfpakket bestaande uit reductor, motor en omvormer blijkt bijzonder energiezuinig te zijn. In combinatie zorgen de drie componenten voor een minimale CO2-footprint van de toepassing. De besparingen komen vooral tot uiting in de intralogistiek, omdat transportbanden soms kilometers lang zijn en er duizenden aandrijvingen in gebruik zijn – en dat telt op.

Lenze_I-series motec
De nieuwe frequentieomvormer is ook te leveren met ingebouwde veiligheid

Bovendien verbeteren functies als ‘VFC eco’ en ‘PROFIenergy’ de energiebalans van de installatie. Als bovendien de EASY System Designer van Lenze wordt gebruikt, is een optimaal ontwerp van de installatie gegarandeerd. De intelligente software voorkomt overdimensionering en leidt tot energiebesparingen tot 30 procent in vergelijking met eerdere ontwerpen.

Krachtig, gebruiksvriendelijk, veilig

De connectiviteit van de frequentieregelaar ondersteunt het hele systeem en vereenvoudigt dankzij de nieuwe insteekbare M12 push-pull-kabeltechnologie de procesketen vanaf het begin. Blatter benadrukt: “Er is geen manier om een omvormer sneller en betrouwbaarder aan te sluiten.” Spanningsvrije parametrering, eenvoudige menunavigatie en praktische fabrieksinstellingen zijn andere opvallende kenmerken die de inbedrijfstelling vereenvoudigen.

Met de geïntegreerde positionering beheerst de motec bovendien een dynamische bewegingsbesturing die voorheen alleen door een servoregelaar kon worden gerealiseerd. Dit opent nieuwe toepassingen voor de frequentieregelaar en creëert een verder potentieel voor kostenbesparingen.

Schaalbare, geïntegreerde veiligheidsniveaus

Bovendien leiden schaalbare, geïntegreerde veiligheidsniveaus van ‘STO’ tot ‘Extended Safety’ met functies zoals ‘SLS’ tot ‘Safety over Ethernet’ tot een uitgebreide bescherming van de machine en garanderen een constante productiviteit. “Al met al hebben onze klanten de mogelijkheid om decentrale veiligheidstoepassingen zonder sensoren, snel en ruimtebesparend op te lossen”, voegt Blatter toe.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven