Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe generatie sensorlagers voor nauwkeurige bewaking

SKF introduceert een nieuwe generatie sensorlagers die ook onder zware omstandigheden betrouwbaar functioneert (foto: SKF)

AC-motoren worden steeds vaker worden toegepast in een toenemend aantal industriële applicaties. Hierdoor neemt ook de aandacht toe voor een nauwkeurige bewaking van het toerental en de draairichting. De nieuwste generatie SKF sensorlagers maakt dit mogelijk.

Om deze bewaking mogelijk te maken en hiermee de betrouwbaarheid van de aandrijving te garanderen, introduceert SKF een nieuwe generatie sensorlagers die ook onder zware omstandigheden betrouwbaar functioneert bij lage gebruikskosten. Inductiemotoren voor het variabele toerentalbedrijf vereisen een frequentieregelaar. Deze produceert een wisselstroom met variabele frequentie in de statorspoel die op zijn beurt een stroom en een magneetveld in de rotor induceert.

Door een verandering van de statorfrequentie en de regeling van de slip kan de motor met een maximaal koppel bij verschillende toerentallen lopen. Deze werkelijke waarde van het rotortoerental wordt in het kader van de motorregeling met een sensor – zoals de SKF motor encoder unit – teruggekoppeld. Tractiemotoren van elektrische voertuigen lopen bij hogere snelheid in de veldverzwakking. Hierbij wordt bij een verhoging van het toerental het koppel van de motor gereduceerd om zo te voorkomen dat het maximale motorvermogen wordt overschreden.

Nieuwe generatie sensorlagers

Om dit type motoren betrouwbaar en efficiënt aan te sturen ontwikkelde SKF reeds in 1995 de eerste sensorlagers. Sindsdien zijn er continue verbeteringen doorgevoerd waardoor de nieuwe sensorlagers – van het type BMD – nu behoren tot de vijfde generatie van SKF sensorlagers voor het regelen van AC-motoren. Het type BMD is geschikt voor toepassing in uiteenlopende applicaties waaronder elektrische auto’s, vorkheftrucks, maar ook land-, bos- en bouwmachines. Daarnaast is er een toenemende vraag naar inductiemotoren met bijbehorende besturingstechniek voor de kleine elektrische voertuigen, variërend van persoonstransport tot golfkarretjes en passagiersvoertuigen op luchthavens.

In nummer 4 van AT-aandrijftechniek is het volledige artikel te lezen over de nieuwste generatie sensorlagers van SKF.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven