Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe generatie elektrolysers op komst

PEM short stack: brandstofcellen waar een elektrochemische uitwisseling van de reactantgassen waterstof en zuurstof elektriciteit produceert (foto: TNO)

TNO, Bekaert, Johnson Matthey en Schaeffler werken samen aan de verbetering van de efficiëntie van elektrolysers. Doel is om de totale kosten van groene waterstofproductie omlaag te brengen en de energie-efficiëntie sterk te verhogen met een nieuwe generatie elektrolysers. Het gezamenlijk onderzoek heeft een minimum looptijd van drie jaar.

Elektrolyse is de technologie die wordt gebruikt om hernieuwbare waterstof te produceren met water en stroom uit hernieuwbare bronnen en is daarom een sleuteltechnologie voor emissievrije energie. Het Irena 1,5°C-scenario voorspelt ongeveer 5.000 GW aan elektrolysercapaciteit in 2050, wat voldoende is om te voorzien in 12% van de totale energievraag wereldwijd. Maar om ervoor te zorgen dat dit gebeurt, zijn technologische innovatie en versnelde adoptie cruciaal.

Nieuwe generatie elektrolysers

Het doel van het consortium is om de ontwikkeling van PEM-technologie te versnellen. PEM staat voor Proton Exchange Membrane. Dit wil het doen door de belangrijkste componenten van de elektrolyser-stack te optimaliseren. Dit zal uiteindelijk leiden tot de ontwikkeling van nieuwe generatie PEM-elektrolysers, met en lager elektriciteitsverbruik, goedkopere waterstofproductie en een compacter systeem. Het team zal ook aandacht besteden aan het minimaleren van het gebruik van schaarse materialen en een verhoging van de energie-efficiëntie in vergelijking met de huidige elektrolysers.

VoltaChem-programma

Om dit te bereiken, zullen de partners samenwerken in een gezamenlijk onderzoeksprogramma dat drie jaar zal duren. Het programma maakt deel uit van het VoltaChem-programma, een Shared Innovation Program dat de chemische industrie, de energiesector en leveranciers van apparatuur en licentiegevers ondersteunt om op weg te gaan naar een klimaatneutrale toekomst.

Versnelling noodzakelijk

Richard Braal marktdirecteur EnergieTransitie bij TNO. “TNO zet zich in om de opwarming van de aarde aan te pakken. Daarom moeten we innovatie en de inzet van nieuwe technologie voor de productie van groene waterstof versnellen. Door deze samenwerking met internationale toonaangevende partijen kunnen we dat realiseren. Met onze kennis van elektrolysetechnologie fungeert TNO daarbij als katalysator.”

Samen met zijn partners onderzoekt Schaeffler componenten die de prestaties van PEM-elektrolyse-stacks verhogen en zo de productie van hernieuwbare waterstof zuiniger maken (foto: Schaeffler)

Samenwerking helpt technologie vooruit

“We zijn erg trots dat we kunnen bijdragen aan de competitieve productie van groene waterstof en dat we met dit team van sterke internationale zakenpartners kunnen ondersteunen met onze ervaring en ontwikkelingen op het gebied van PEM-waterelektrolyse”, zegt Bernd Hetterscheidt – Senior Vice President Strategic Business Hydrogen bij Schaeffler. “Het mogelijk maken en versnellen van de energietransitie is een van de kerndoelen van onze strategie bij Schaeffler. Het is een essentieel onderdeel van onze Roadmap 2025, die een snelle opschaling van een zeer competitief, schaalbaar stackproductieproces omvat. We zijn ervan overtuigd dat deelname aan veelbelovende projecten als het Next Gen electrolysis Shared Research Program met wereldwijd toonaangevende partners de juiste manier is om deze technologie vooruit te helpen.”

Ook interessant: Schaeffler sluit aan bij waterstofinitiatief

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven