Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe elektronische motorstarter van Eaton

De nieuwe EMS2 motorstarter van Eaton combineert vijf klassieke functies van een conventionele motorstarter op slechts 22,5 mm (foto: Eaton).

Eaton presenteerde op de Hannover Messe de tweede generatie van zijn EMS motorstarters. De EMS2 familie combineert op een breedte van slechts 22,5 mm tot vijf klassieke functies van een conventionele motorstarter: direct starten, in omgekeerde richting starten, motorbescherming, noodstopschakelaar en communicatie. Door zijn compact ontworpen behuizing en zijn multifunctionaliteit bespaart de elektronische motorstarter tot meer dan 80% plaats in de schakelkast. Hij wordt overal gebruikt waar veel motoren tot 3 kW nominaal vermogen worden geschakeld.

Met de tweede generatie is het huidige portfolio aan EMS motorstarters volledig op een breedte van 22,5 mm uitgevoerd. De EMS2 beschikt over een geïntegreerde hybride schakeltechniek, waarbij een parallel aan de hoofdcontacten vermogenshalfgeleider tijdens het in- en uitschakelen de stroomgeleiding overneemt. Zo start de EMS2 de motor nagenoeg zonder slijtage; de contactlevensduur bedraagt zo’n 30 miljoen schakelingen. De EMS2 is standaard ook voorzien van een motorbeschermingsfunctie.

Dankzij de brede scala aan elektronische overbelastingsbeveiliging dekt de EMS2 daarbij met slechts twee stroombereiken motorvermogens van 0,06 kW tot 3 kW (440 V, 50 Hz) af. Een separaat overbelastingsrelais is daardoor niet meer nodig. Dit vereenvoudigt de stuklijst van de machine en vermindert het aantal verschillende reservedelen.

Uitgebreide motorstarter

Extra varianten breiden het toepassingsspectrum van de EMS2 uit. Met het geïntegreerde starten in omgekeerde richting kunnen motoren zowel linksom als rechtsom worden gebruikt. De EMS2 in Safety-uitvoering voldoet bovendien aan de eisen voor veiligheid gerelateerd uitschakelen. De interne twee kanaals uitvoering maakt daarbij gebruik voor veilige stop tot SIL3/PLe mogelijk.

Tot slot kan de EMS2 worden geïntegreerd in Eaton’s SmartWire-DT communiatiesysteem. Daarbij vervangt de SmartWire-DT interface de gangbare besturingsbekabeling. Dat bespaart niet alleen ruimte, maar stelt de apparaten n staat tot communicatie en maakt een extra inzicht in de toepassing mogelijk. Kritische toestanden worden vroegtijdig herkend en kunnen op het juiste moment worden verholpen, wat voor een stabielere machinetoestand zorgt.

Ruimte- en tijdbesparing

Door de combinatie van de functies directe start, starten in omgekeerde richting, motorbescherming en noodstopschakelaar op slechts 22,5 mm breedte kan de elektronische motorstarter in vergelijking met oplossingen met meerdere afzonderlijke apparaten meer dan 80% ruimte besparen. Tegelijkertijd vermindert de inspanning voor de bekabeling aanzienlijk.

Terwijl bijvoorbeeld een conventionele motorstarteroplossing met beschermingen snel tot 70 klemposities omvat, zijn bij de slimme oplossing met EMS2 nog maar 23 klemposities nodig – bij dezelfde functionaliteit. Dat reduceert de installatietijd voor de bekabeling van 24 tot 50 minuten tot slechts 8 tot 15 minuten en vermindert tegelijkertijd het risico van fouten in de bekabeling.

Veel varianten

Met de invoering van de EMS2 wordt het EMS productpalet duidelijk uitgebreid. Behalve de al bestaande 24 V apparaten is de EMS2 nu ook in varianten voor een spanningsbereik van 110 V tot 230 V leverbaar.

Bovendien omvat de EMS2 familie behalve apparaten met push-in aansluittechniek en voor SmartWire-DT nu ook varianten met schroefaansluiting en voor gebruik met het Eaton MSFS voedingssysteem. Het Feeder-systeem beperkt de montage-inspanning en vormt de basis voor een veilige energiedistributie tot 125 A. Alle componenten van de EMS2 worden zonder gereedschap in de backplane ingestoken – de elektrische en mechanische verbinding gebeurt in één beweging.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven