Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe Digitax HD officieel gepresenteerd in Nederland

Compact, snel kunnen monteren en aansluiten en een slimme koeling zijn enkele eigenschappen van de Digitax HD servoregelaar (foto's Paul Quaedvlieg)

Nidec Control Techniques toonde de nieuwe compacte servoregelaar Digitax HD al op de SPS IPC Drives in Neurenberg, vorige week was Nederland aan de beurt. De bovenste verdieping van Nidec in Sliedrecht was tijdelijk omgedoopt tot sportschool.

Arjan Bakker, algemeen directeur bij Nidec Control Techniques in Sliedrecht, trapte af met een presentatie van het moederbedrijf Nidec en de positie van Control Techniques hierin. “Nidec maakt elektromotoren voor heel veel applicaties van trilmotortjes voor smartphones tot diverse elektromotoren in de automobielindustrie tot grote elektromotoren. Een groot bedrijf met 110.000 fte’s, 230 bedrijven, actief in 70 landen en goed voor een jaaromzet van 11 miljard dollar.”

Met name machinebouw

Control Techniques valt onder de groep Appliance, Commercial & Industrial Motors en maakt frequentieregelaars sinds 1973. Het bedrijf, met als hoofdvestiging Newtown UK, is vooral actief in de machinebouw en levert deels regelaars voor liften en de procesindustrie. De nieuwe Digitax HD servoregelaar is met name bedoeld voor de machinebouw. Maar waarom een nieuwe servoregelaar, naast alle regelaars die Control Techniques al maakt?

Arjan Bakker had zich even ‘omgetoverd’ tot Eddie Hall/ sumoworstelaar om de nieuwe Digitax HD servoregelaar officieel in Nederland te introduceren

Bastiaan Streefkerk, verkoopmanager bij Nidec Control Techniques, legt dat uit. “Er spelen diverse trends binnen de machinebouwindustrie: veiligheid, IIoT, cloud, voorspellend onderhoud etc. Aan de andere kant heeft de machinebouwer ook specifieke eisen; hij wil een compact design, het snel en eenvoudig in bedrijf stellen van zijn machine, hoge prestaties zodat ook hij snel kan leveren naar zijn eindklant.”

Geoptimaliseerd voor pulse-duty

De Digitax HD moet aan al die voorwaarden gaan voldoen en wordt naast de bestaande Undrive M700 geplaatst. “De M700 drives zijn geoptimaliseerd voor continubedrijf, terwijl de nieuwe Digitax HD geoptimaliseerd is voor pulse-duty. Daardoor is 300% overbelasting mogelijk, wat bijvoorbeeld wel eens voor kan komen bij een pick&place robot.”

Andere eigenschappen van de nieuwe regelaar zijn de compacte afmetingen met een standaard breedte van slechts 40 mm. Zo passen 25 servoregelaars tot 16A in één besturingskast van 1 meter breed. Toch biedt de compacte regelaar maximale prestaties zoals een hoge koppeldichtheid in combinatie met de Unimotor HD, snelle regellussen en ‘notch’-filters voor het onderdrukken van mechanische resonanties in een machine.

Optiemodules communicatie

“De nieuwe Digitax HD is speciaal ontworpen om door te koppelen via een DC-bus,” aldus Streefkerk. “Ook zijn aan de voorzijde een Ethernet of naar keuze Ethercat door te linken. Verder is er een ‘single cable’ aansluiting naar de motor toe.” Wat verder opvalt is dat er een extra rand mogelijk is waarin plaats is voor twee optiemodules. Hierdoor groeit wel de breedte van 40 naar 62 mm. Er zijn optiemodules voor encoder feedback, extra I/O’s en diverse communicatieprotocollen.  

Optiemodules zijn eenvoudig te integreren

Qua koeling is er een kleine ventilator per regelaar standaard of een Ultraflow temperatuurmanagementsysteem naar de achterzijde. Hierdoor zijn compactere schakelkasten mogelijk. Nidec zelf spreekt over minimale afmetingen, maximale output met 0,7 Nm tot 51 Nm met 153 Nm piek, 1,5A tot 16A met 48A piek, 200V | 400V en 0,25 kW – 7,5 kW.

In de komende Aandrijftechniek gaan we dieper in op de nieuwe Digitax HD.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven