Ga naar hoofdinhoud

Nieuw pitch systeem Moog verbetert betrouwbaarheid windturbines

De nieuwe Moog Pitch System 3 verhoogt de betrouwbaarheid ten opzichte van de huidige systemen op de markt. (foto: Moog)

Moog lanceert deze week tijdens de WindEnergy Hamburg Expo haar nieuwste generatie ‘pitch-technologie’, de Moog Pitch System 3. Het eerste systeem van deze nieuwe generatie is nu in actief in een windmolenpark in Brazilië.

Het nieuwe pitch control systeem is ontwikkeld om te voldoen aan de groeiende behoefte van turbinebouwers en windpark-exploitanten om de aanschaf- en operationele kosten te kunnen verminderen. “Het ontwerp van het nieuwe pitch-systeem verlaagt de gemiddelde totale kosten per kilowattuur (de Levelized Cost of Energy (LCoE)) door het verhogen van de betrouwbaarheid van de windturbine en het minimaliseren van de downtime”, zegt Dennis Webster, general manager voor de Wind Business Unit van de Industrial Group van Moog.

Betrouwbaarheid
De LCoE meet de nettokosten om een windturbine te installeren en operationeel te maken ten opzichte van de te verwachte energiewinst die de turbine tijdens zijn levensduur. Er zijn een aantal factoren die bijdragen aan LCoE. Een van de belangrijkste daarvan is de betrouwbaarheid van de turbine. Een pitch control systeem blijkt uit diverse onderzoeken een belangrijke bijdrage te leveren aan het verminderen van de downtime en storingen. De roterende naaf van de systemen is vaak onderhevig aan diverse extreme omstandigheden zoals temperatuur, vocht, trillingen enzovoort, wat ervoor zorgt dat de betrouwbaarheid daalt in vergelijking met andere componenten. Toch blijkt dat de pitch systemen minder dan drie procent van de investering in windturbineparken voor hun rekening nemen terwijl ze bijna een kwart van de downtime van turbines veroorzaken.

Het nieuwe Moog Pitch System 3 in vergelijking met de huidige industriële design.
Het nieuwe Moog Pitch System 3 (rechts) in vergelijking met de huidige pitch systemen (foto: Moog)

Vergelijking

Het merendeel van de pitch systemen bestaat uit 2 à 3.000 subonderdelen. Het nieuwe systeem van Moog, Moog Pitch System 3 heeft aanzienlijk minder onderdelen en is drie keer zo betrouwbaar dan andere systemen wat leidt tot minder downtime en ongeplande onderhoudswerkzaamheden.

Francesco Vanni, Senior Engineer, Asset Integrity & Prestatie, Det Norske Veritas – Energie, zegt: “We vergeleken de betrouwbaarheid van de bestaande systemen op basis van operationele gegevens van de industrie met het nieuwe Pitch System 3. De resultaten suggereren dat door betrouwbaarheidsverbeteringen de Moog Pitch System 3 tot 1,70 dollar per MegaWattuur kan besparen voor een typische 3.0MW turbine. Dit is een significante vermindering van LCoE. ” Door het verminderen van storingen en uitval, verbetert de productiviteit en de concurrentiekracht.  Moog zal het nieuwe systeem vanaf oktober beschikbaar stellen voor turbineproducenten in Europa en Azië.

Website Moog

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven