Ga naar hoofdinhoud

Nieuw meetsysteem voor rotorbladen van windturbines

Meetopstelling voor thermografische metingen aan een windturbine (foto: Bimaq, Universität Bremen)

Wetenschappers van het Duitse Zentrum für Windenergieforschung (ForWind) ontwikkelen samen met partners uit de industrie een nieuw meetsysteem dat het stroomgedrag van de rotorbladen rechtstreeks op windturbines tijdens bedrijf moet registreren en visualiseren. Het PreciWind-onderzoeksproject ging begin dit jaar van start.

De rotorbladen van een windturbine bevinden zich tijdens één rotoromwenteling op verschillende hoogtes met verschillende windsnelheden en turbulentie van de instroom. De bladen moeten grote belastingen verdragen en vervormen onder de dynamisch veranderende stromingsomstandigheden.

Meetopstelling voor rotorblade

Tot nu toe was het niet mogelijk om te meten hoe de stroom rond een rotorblad verandert tijdens een omwenteling en hoe het blad zich onder welke omstandigheden gedraagt en vervormt. Het doel van de onderzoekspartners is om een nauwkeurig meetsysteem te ontwikkelen om het dynamisch stroomgedrag van de rotorbladen contactloos te kunnen registreren en analyseren. Het mobiele laser- en thermografiesysteem moet op afstanden tot 300 m kunnen meten.

Onderzoekers van de Leibniz Universität Hannover zullen de ontwikkeling van het nieuwe meetsysteem begeleiden en ondersteunen met hoogwaardige simulaties. Aan de andere kant zullen ze hun simulatiemodellen verder valideren met behulp van de meetgegevens op het echte systeem.

ForWind

De opgedane kennis van het project maakt het gemakkelijker om de eigenschappen van rotorbladen te begrijpen, windturbines effectiever te laten werken en de kosten van windenergie blijvend te verlagen. In de toekomst kan het mobiele meetsysteem bijvoorbeeld worden gebruikt voor onderhoudsdoeleinden zonder het systeem uit te schakelen.

ForWind is het gemeenschappelijke centrum voor windenergieonderzoek van de universiteiten van Oldenburg, Hannover en Bremen. Het bundelt windenergieonderzoek in het noordwesten van Dutsland in een landelijk onderzoeksnetwerk. In PreciWind werken de universiteiten van Hannover en Bremen nauw samen met InfraTec (fabrikant in Dresden van infraroodsensoren en meettechnologie), Lase (fabrikant in Bremen van op laser gebaseerde sensortoepassingen) en de in Bremerhaven gevestigde Deutsche WindGuard Engineering.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven