Ga naar hoofdinhoud

Nieuw logistiek offshore concept voor transport windturbines

Het nieuwe bij Holland Shipyard in Hardinxveld-Giessendam omgebouwde transportschip is 141 meter lang en biedt per trip ruimte aan meerdere 8-megawatt-gondels van Siemens (foto: Siemens)

Siemens heeft voor het nieuwe logistieke offshore-concept haar eerste gespecialiseerde transportschip in gebruik genomen, de Rotra Vente. Dit schip maakt kosteneffectief transport mogelijk van de grote gondels die bij de direct aangedreven offshore-windturbines van Siemens worden toegepast. Dankzij de flexibele indeling van het dek kan het schip ook tot negen torendelen of drie tot vier rotorbladensets per trip vervoeren.

Het schip is ontworpen op basis van een bestaande romp van een containerschip en is voor zijn nieuwe taak omgebouwd bij Holland Shipyard in Hardinxveld-Giessendam. Het schip is 141 meter lang en kan per trip meerdere 8-megawatt gondels vervoeren. Onderdeel van het nieuwe ontwerp is de grote boegdeur die Ro-Ro-toegang biedt tot het aangepaste vrachtdek. Het dek is afgesloten met een telescopisch dak, dat de gondels tijdens transport tegen het zeewater beschermt. Aangezien het dak kan worden geopend, kan de vracht van de Rotra Vente ook met kranen worden geladen in havens zonder Ro-Ro-platform. Dankzij de flexibele indeling van het dek kan het schip ook tot negen torendelen of drie tot vier rotorbladensets per trip vervoeren.

Besparing logistieke kosten

“Met ons Ro-Ro-transportschip Rotra Vente luiden we een nieuw tijdperk van kosteneffectieve offshore-windlogistiek in”, aldus Michael Hannibal, CEO Offshore bij Siemens Wind Power. “Zodra onze nieuwe fabrieken in Hull (Engeland) en Cuxhaven (Duitsland) volledig operationeel zijn, beide Ro-Ro-schepen in de vaart zijn genomen en de verbinding zijn geworden tussen onze productie- en installatievestigingen, verwachten we onze logistieke uitgaven met 15 tot 20 procent te kunnen terugdringen. Dat is weer een belangrijke factor in het terugdringen van de kosten voor de opwekking van offshore windenergie”.

Zeer efficiënt schip

“We zijn trots dat we de Rotra Vente voor Siemens kunnen exploiteren, omdat dit schip een nieuwe mijlpaal vormt in de nauwe samenwerking die wij al sinds jaren met elkaar onderhouden,” aldus Richard Thomsen, Managing Director van deugro, de transportdivisie van de deugro-groep en logistiek partner van Siemens. “We hebben de overeenkomst voor dit innovatieve logistieke concept pas één jaar geleden ondertekend en beschikken nu al over een zeer efficiënt schip, terwijl een tweede schip bij de werf in aanbouw is.”

Het zusterschip van de Rotra Vente – een transportschip voor torens en rotorbladen – wordt momenteel gebouwd. Dit vaartuig biedt ruimte aan maximaal twaalf rotorbladen voor windturbines en transporteert deze van de productievestigingen van Siemens in Hull (Engeland) of Aalborg (Denemarken) naar de respectievelijke installatiehavens.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven