Ga naar hoofdinhoud

Niet baggeren, maar duurzaam oogsten met de Eureka 1 (+video)

De Eureka 1 kan straks op kilometers diepte op duurzame manier metalen zeeknollen oogsten (foto's: Impossible Metals)

Onlangs liet het bedrijf Impossible Metals weten dat zijn eerste autonome onderwatervoertuig (AUV), genaamd ‘Eureka 1’, met succes zijn eerste proef met het selectief oogsten van stenen in een onderwateromgeving heeft afgerond. Deze test werd uitgevoerd op een diepte van 25 m onder zeeniveau. Uiteindelijk moet de Eureka 1 op kilometers diepte zogenaamde polymetallische knollen gaan oogsten, maar dan op een duurzame en natuurvriendelijke manier.

“Deze mijlpaal in ondiep water toont de vooruitgang aan van onze principes om ernstige schade aan de zeebodem te vermijden. Wij vervangen de schadelijke baggertechnologie door een alternatief dat verlies van biodiversiteit en grote sedimentpluimen voorkomt”, aldus Oliver Gunasekara, CEO & medeoprichter.

Oogsten van zeldzame metalen

Deze aanpak voor het verzamelen van polymetaalknollen, rijk aan zeldzame batterijmetalen, vereist drie belangrijke technologieën. Deze door Impossible Metals uitgevonden technologieën zijn: een drijfmotor, een snelle onderwater robotarm en een computer vision AI-gestuurd systeem om knollen en zeeleven op de knollen te kunnen detecteren.

Boven de zeebodem zweven

“Het succes van dit eerste proof of concept is een belangrijke mijlpaal voor het bedrijf in de richting van het aantonen van de technische haalbaarheid van het gebruik van een autonoom, AI-gestuurd systeem om boven de zeebodem te zweven en selectief knollen te oogsten”, aldus Jason Gillham, CTO en medeoprichter.

Een deel van het team van Impossible Metals bij de Eureka 1

Positieve impact op toeleveringsketens

De plannen om de technologie tegen 2026 klaar te hebben voor grootschalige toepassing zullen niet alleen een enorme stap voorwaarts betekenen voor duurzame kritische metalen, maar ook de economie van kritische zeldzame metaalbronnen veranderen – met een positieve impact op de wereldwijde toeleveringsketens.

Biologische raffinage

De visie van Impossible Metals is het versnellen van schone energie door het leveren van de meest duurzame batterijmetalen. Het bedrijf bouwt autonome onderwatervoertuigen (AUV) die cruciale batterijmetalen van de zeebodem oogsten en tegelijkertijd het milieu beschermen. Daarnaast zet het bedrijf zich in om de metalen via biologische raffinage uit de gesteentes te krijgen.

Ook interessant: Seatools ontwikkelt besturingstechnologie nodule collector voor Allseas

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven