Ga naar hoofdinhoud

Nidec en PSA-groep bouwen aan elektromotorenfabriek

Dit hybride platform van de PSA-group bestaat uit brandstof- en elektromotor (foto: PSA-Group)

De Japanse elektromotorfabrikant Nidec Corporation en de Franse automobielfabrikant PSA-Group zijn een joint-venture aangegaan waarin ze samen gaan werken aan de ontwikkeling, fabricage en verkoop van elektrische aandrijfmotoren voor auto’s van de PSA-Group en voor derden. Er wordt door beide bedrijven een bedrag geïnvesteerd van 220 miljoen euro.

De joint-venture werd in december 2017 bekend gemaakt, maar moet volgens planning in maart-april dit jaar worden afgerond. Nidec heeft na de overname van Control Techniques en Leroy-Somer een vastere voet gekregen in Europa. Een van de groeimarkten waar het Japanse bedrijf gaat participeren is de elektromobiliteit. Via de holding Nidec Leroy-Somer is een joint-venture ondertekend met de PSA-Group. De PSA-group bestaat tegenwoordig uit de automerken Peugeot, Citroen en Opel. Die hebben al enige ervaring met hybrides en volledig elektrische auto’s, maar heeft de inbreng van Nidec nodig om de gehele elektrificatie van het wagenpark naar een hoger plan (lees grote aantallen) te tillen.

Nieuwe elektromotorenfabriek

De business scope van de joint venture staat voor nieuwe concepten bedenken en de ontwikkeling, de productie én de verkoop van elektromotoren voor de automobielindustrie. Hoofdkantoor en R&D van de nieuwe joint-venture komen volgens planning in het Franse Carrières-sous-Poissy te zitten, een PSA-locatie. De eerste productielocatie is gepland in het Franse Trémery, ook een bestaande PSA-locatie. De fabriek in Trémery wordt aangepast om vanaf 2019 elektromotoren te produceren. Vanaf 2021 voert deze fabriek de productie op dankzij de joint venture met Nidec. Beide bedrijven zijn voor 50% aandeelhouder en de totale investering bedraagt 220 miljoen euro.

Connected car en autonoom rijden

De elektrische aandrijflijn van de Opel e-Ampera (foto: Opel)

Het elektrificatie-offensief van PSA-Group is dat vanaf 2025 elk model in het gamma van de gehele groep ook leverbaar moet zijn met een vorm van elektrische aandrijving. Vanaf 2019 worden er in het C & D segment nieuwe PHEV (Plug-in hybrides) verwacht en in datzelfde jaar komen er BEV’s (Battery Electric Vehicle) op de markt in het B & C segment. Ook is de automobielgigant bezig met connected car technologieën en autonoom rijden.

Nieuwe generatie aandrijftechnologie

Nidec is momenteel marktleider als het gaat kleine nauwkeurige elektromotoren maar heeft als doel marktleider te worden als het gaat om elektromotoren in het algemeen. Binnen de Nidec-Group opereren wereldwijd 306 bedrijven en de totale groep heeft een omvang van ruim 107.000 medewerkers. CEO Shigenobu Nagamori streeft ernaar een nieuwe generatie aandrijftechnologie te ontwikkelen om tegemoet te komen aan de behoeften van de samenleving, voor ‘Everything that spins and moves’.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven