Ga naar hoofdinhoud

Nasa test UAV’s voor routinevluchten

De Ikhana UAV van Nasa wordt gebruikt voor de eerste serie van testen om een UAV zelfstandig door een gecontroleerd luchtruim te loodsen (foto: Nasa)

Nasa test samen met industriële partners en de overheid systemen voor onbemande vliegtuigen om routinematige handelingen te vliegen in het luchtruim van de Verenigde Staten. De testen van het agentschap Unmanned Aircraft Systems Integration in het National Airspace System (UAS-NAS) project, begonnen op 17 juni en lopen tot en met juli bij Nasa’s Armstrong Flight Research Center in Californië.

Nasa werkt samen met de Federal Aviation Administration (FAA), General Atomics Aeronautical Systems, Inc. (GA-ASI) en Honeywell International, Inc. “We zijn verheugd om met GA-ASI en Honeywell flightdata te verzamelen om de regelgeving op te zetten om in de toekomst op een veilige manier verkenningsvluchten uit te kunnen voeren in het kader van het National Airspace System”, zegt Laurie Grindle, UAS-NAS project manager bij Armstrong.

De tests gaan voornamelijk over hoe een autonoom vliegtuig samenwerkt met luchtverkeersleiders en andere vliegende objecten. “Dit is de eerste keer dat we tegelijkertijd alle technologische ontwikkelingen van het project al vliegend kunnen testen” zei Grindle.

Deze reeks proeven bestaat uit twee fasen. De eerste is gericht op de validatie van afzonderlijke componenten, trajectkeuzes en simulatiemodellen met behulp van live data. Sommige van de tests zullen worden gevlogen met een Ikhana vliegtuig dat uitgerust is met een bijgewerkt sense-and-avoid-systeem en andere geavanceerde software van Honeywell.

De tweede fase van de tests gebeurt met een S-3B vliegtuig van het Nasa Glenn Research Center in Cleveland. In beide fases zullen de vliegtuigen vliegroutes gaan afleggen en met andere vliegtuigen automatisch gaan communiceren en manoeuvreren om botsingen te vermijden.

De testvluchten

Tijdens de vijf uur durende test op 17 juni waren er veertien ontmoetingen tussen Ikhana vliegtuigen en een Beech King Air C90 als de indringer. Een tweede test werd de volgende dag gevlogen en waren er 23 ontmoetingen. “Onze onderzoekers en projectengineers verzamelen een aanzienlijke hoeveelheid data om te evalueren, te verbeteren en te valideren”, zegt Heather Maliska, UAS-NAS plaatsvervangend projectleider Armstrong.

In augustus zal een T-34 vliegtuig voorzien worden van een proof-of-concept en een communicatiesysteem om te evalueren hoe goed de systemen samen werken, zodat de piloten zelf, in wisselwerking met de luchtverkeersleiders, uit de buurt blijven van andere vliegtuigen tijdens het uitvoeren van de operationele missie. Het vliegtuig, dat voor de veiligheid ook een echte piloot meeneemt, zal een operationele missie vliegen in een virtueel luchtruim compleet met luchtverkeersleiding, live en virtueel vliegverkeer.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven