Ga naar hoofdinhoud

NASA test motor voor opvolger Space Shuttle

De RS-25-motor voor het SLS ruimtevaartprogramma van NASA werd getest door een run van 500 seconden (foto: NASA)

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft op 9 januari bij NASA’s Stennis Space Center, St. Louis, Mississippi voor het Space Launch System (SLS) een tweede test uitgevoerd met een RS-25 ruimtemotor. De RS-25 komt oorspronkelijk van de Space Shuttle, en deze motor wordt momenteel verder ontwikkeld. Met het ruimtevaartprogramma SLS willen de VS weer bemande ruimtemissies gaan uitvoeren, waaronder naar een asteroïde en uiteindelijk naar Mars.

De eerste testvlucht van de SLS zal met een configuratie voor een 70-metrische ton (77 ton) hefvermogen zijn die voorzien is van een onbemand ruimtevaartuig. Deze Orion zal voorbij een lage baan rond de aarde gebracht worden om de prestaties van het geïntegreerde systeem te testen. Omdat de SLS wordt opgewaardeerd, zal het in de opgeschaalde versie met vier RS-25 motoren een hefvermogen hebben van 130 metrische ton (143 ton) om ruimtemissies nog verder in ons zonnestelsel mogelijk te maken.

RS25 cu
Detailopname van de motorproefstand (foto: NASA)

Doorontwikkeling Space Shuttle

“We hebben wijzigingen aangebracht in de RS-25 om aan SLS specificaties te voldoen en zal analyseren en testen van een aantal voorwaarden tijdens de hete brand-serie,” aldus Steve Wofford, manager van de SLS Liquid Motoren Office op NASA’s Marshall Space Flight Center in Huntsville , Alabama, waar de SLS-programma wordt beheerd. “De motoren voor de SLS krijgen te maken met lagere temperaturen van de vloeibare zuurstof dan bij de Space Shuttle, een grotere inlaatdruk en een hogere voertuig versnelling”.

De motorregelaareenheid, het ‘brein’ van de motor maakt communicatie tussen het voertuig en de motor mogelijk voor de besturing en voor het verzamelen van data.

“Deze eerste hot-brandtest van de RS-25-motor is een belangrijke inspanning van het Stennis Space Center’s A-1-test team”, aldus Ronald Rigney, RS-25 project manager bij Stennis. “Onze technici en ingenieurs hebben hard gewerkt om verschillende onderdelen te wijzigen en om de uiterst complexe test te faciliteren en te ondersteuningen”. Het testen zal worden hervat in april na upgrades van het hoge druk koelwatersysteem van de testfaciliteit.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven