Ga naar hoofdinhoud

Multifunctionele winch spooler voor HydrauRent

HydrauRent heeft de verhuurvlot uitgebreid met een elektronisch geregelde winch spooler

Hydrauvision Rental heeft het verhuurprogramma uitgebreid met een geavanceerde winch spooler, de HydrauTool Spooler 25/50. Hiermee kan lierkabel gelijkmatig over de volle breedte van een drum opgewonden worden. Het bedrijf heeft de winch spooler door moederbedrijf Hydrauvision Servies laten ontwikkelen om in de verhuurmarkt met één machine aan verschillende eisen tegemoet te kunnen komen.

De verhuurlieren van Hydrauvision Rental zijn telkens verschillend in trekkracht en kabeldiameter . Dit houdt is dan mechanische opspoelmanier – door middel van een gegroefde spindelconstructie waarbij de kabel door middel van een parallelle spoedbeweging van links naar rechts en vice versa – de zogenaamde lebus – wordt opgewonden, niet geschikt is.

Niet alleen de kabeldiameters variëren, ook de trekkracht kan enorm verschillen. Hydrauvision Rental beschikt over een serie lieren, beginnend met enkele tonnen trekkracht en eindigend met tachtig tonners.

Geavanceerde winch spooler

Uitgangspunten bij de ontwikkeling van het geavanceerder opwindsysteem waren een vlakke drum, variabele kabeldiktes en variabele trekkrachten. Ook wilde men inspelen op de vraag naar liergebruik met grote verseizingshoeken (fleet angle). Dit laatste aspect speelt steeds vaker door voorkomend ruimtegebrek, bijvoorbeeld aan dek.

De door Hydrauvision Systems ontwikkelde winch spooler wordt elektronisch geregeld. De ‘fleet angle’ mag niet meer dan circa 2° zijn, volgens DIN-normen maar ook vanuit de praktijk. De geleiding bestaat uit een kluis van twee rollen en een taster. Deze elektronische taster meet de hoek en zorgt ervoor dat de kluis harder of zachter naar de gewenste hoek verloopt. De spindel zit tussen de twee rollen en wordt hydraulisch aangedreven.

Voor eigen en ‘vreemde’ lieren

De HydrauTool Spooler 25/50 is specifiek gemaakt voor de Hydrauvision Rental 25- en 50-tons lier met dezelfde footprint. Dit houdt in dat de aansluitingen zijn gestandaardiseerd. Het spoolerframe is een beschermingsframe (crashframe) en gekeurd volgens DNV2.7-3 (hijsen in offshore).

De winch spooler kan ook op ‘vreemde’ lieren worden aangesloten, mits de maatvoering ongeveer gelijk is. De nieuwe spooler is daarmee multifunctioneel inzetbaar. Standaard wordt tot een hoek van 17° gewerkt bij volle trekkracht van een 50 tons lier. Afhankelijk van factoren kan men echter tot een hoek van 30° werken bij kleinere trekkrachten op de kabel.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven