Ga naar hoofdinhoud

Motorreductoren verbeteren eindverwerking

Voor de eindverwerking van de basisdrank heeft een Italiaanse producent van gearomatiseerde dranken een Dynamos machine van TMCI-Padovan in gebruik genomen. De eindverwerking bestaat uit de filtratie van de Vermouthwijn en het klaren ervan met het ontkleurende koolstof. De machine is voorzien van motorreductoren van Nord.

De klant was op zoek naar een innovatieve oplossing om een traditioneel vacuümfilter te vervangen. Door de grote volumes die moeten worden verwerkt, was een betrouwbare en energiezuinige machine nodig die in staat is om elke dag gemiddeld 8 uur tot 10 uur te functioneren. Omdat de Dynamos voorgesteld werd als een mogelijke oplossing van het probleem, vroeg de klant aan machinebouwer TMCI-Padovan om een test in de productie-installatie uit te voeren.

Verbeterde eindverwerking

Dynamos filtermachine van TMCI-Panovan
Crossflowfiltratiemachine van TMCI-Panovan, voorzien van Nord motorreductoren

De Dynamos van TMCI Padovan is de eerste roterende dynamische crossflowfilter die voorzien is van het gekalibreerde backpulsesysteem. Crossflowfiltratie, toegepast op schijven, is zuinig met energie, voorkomt vastlopen en laat een gemakkelijke reiniging toe.

Het proces vereist lange filtratiecycli ( tot 72 uur zonder onderbrekingen ) en hoge nominale capaciteit ( 25 dm3/m2/h tot 50 dm3/m2/h zonder droesem ), zonder vermindering van de rode kleur en met een lage zuurstofabsorptie. De filters zijn compact, eenvoudig te bedienen en verkrijgbaar in types van 2 m2 tot 40 m2 en veelvouden daarvan.

 Aandrijvingen

Op de kleine machine zijn vier Nord SK3282AF motorreductoren met een SK205E omvormer en een motor van 2,2 kW aan boord. De grotere machine heeft een dubbel aantal schijven: als de Nord motorreductoren de filtratieschijven aandrijven, varieert het aantal afhankelijk van het aantal schijfvormige assen die op dat moment in bedrijf zijn (een tot zestien) op de machine.

De machines hebben ook één of twee tanks voor opslag van het product. In elke tank bevinden zich vier motorreductoren. De motorreductoren met sensorloze vectoriële omvormer in de behuizing – dit type omvormer vereist geen snelheidssensor – en de SK205E omvormers zorgen voor een constante rotatie, waardoor een goede kwaliteit van het proces is gewaarborgd.

De aandrijvingen passen de snelheid van het systeem aan door via een veldbus te communiceren met de PLC. De Dynamos filters zijn ook voorzien van een vierpolige 3 kW motor met een Nord SK205E omvormer voor de circulatiepomp.

Opties

Veel functies van de aandrijvingen hebben bijgedragen tot het succes van de applicatie. Met name de hoge rotatiesnelheid (die direct gerelateerd is aan de kwaliteit van het eindproduct), de energiebesparende functie (waardoor minder vermogen nodig is indien het filter niet het volledige nominale vermogen nodig heeft), de eenvoudige montage dankzij de compacte opbouw, de lokale opslag van programmagegevens op het verwijderbare EEPROM-geheugen en de conformiteit aan veiligheidsnormen zoals EN 61508 : SIL3 waren hierbij fundamenteel.

Bovendien zorgt de door de klant gewenste communicatiemogelijkheid via veldbus en PLC er voor dat slechts één enkele node nodig is. De reductoren kunnen dankzij de veldbus-interface via CANopen door meerdere operatoren worden ingesteld. Een verdere kostenbesparing is het gevolg van de kleinere roestvast stalen schakelkast, dit dankzij decentralisatie van de omvormers op de motoren.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven