Ga naar hoofdinhoud

Motorbesturingssystemen voor Igus lineaire assen

Gemotoriseerde lineaire assen kunnen zonder programmering worden geautomatiseerd met de D3 en D1 dryve besturingssystemen. (foto: Igus BV).

Naast haar Drylin E lineaire assen met DC-motoren heeft Igus nu een kostenbesparend en gemakkelijk te gebruiken besturingssysteem ontwikkeld. De D3 Dryve bestuurt lineaire systemen volledig zonder software of pc. Ook heeft Igus het D1 Dryve besturingssysteem voor stappenmotoren, DC- en EC/BLDC-motoren verder verbeterd. De motorbesturingssystemen voor complexere bewegingen kunnen intuïtief worden bediend via een browser en live worden gewijzigd.

In het Drylin productprogramma biedt het bedrijf al smeermiddelvrije lineaire assen met bijpassende stappen- en DC-motoren aan. Als Drylin E kunnen gebruikers deze gemotoriseerde assen installatieklaar gebruiken in verschillende installatiematen. Dit kan als enkele as of in een portaalstructuur, bijvoorbeeld met formaat- en hoogte-aanpassingen of pick-and-place toepassingen.

Motorbesturingssystemen

Voor een gemakkelijke besturing en bediening van de assen biedt D3 Dryve nu een besturingssysteem voor eenvoudige beweging en de D1 Dryve een besturingssysteem voor complexere taken. Hierdoor kan een breed scala aan taken worden geautomatiseerd, zonder dat programmering nodig is.

Het nieuwe D3 besturingssysteem is geschikt voor alle standaard DC motoren. De gebruiker hoeft alleen de 24 V voeding aan te sluiten en de bedrijfsmodus, eindschakelaar, versnelling en de motor middels de DIP-switch te parametreren. De snelheid kan worden ingesteld middels een draairegelaar. De stroombegrenzing wordt gedaan middels een schroevendraaier door een andere regelaar. Na een paar eenvoudige stappen kan het regelsysteem in bedrijf worden genomen.

Toepassing

Een LED-display geeft middels verschillende kleuren de huidige status van het regelsysteem voor de gebruiker aan. Voor de automatisering van hun systemen kunnen ook kleine en middelgrote bedrijven zonder programmeervaardigheden gemotoriseerde lineaire assen gebruiken.

Het nieuwe D3 Dryve besturingssysteem wordt gebruikt in meubelproductie, bijvoorbeeld in uitschuifbare werkbladen in keukens of zelfs voor het sluiten van ramen. Voor complexere taken, zoals voor het besturen van lineaire robots, kunnen gebruikers vertrouwen op het intuïtieve D1 Dryve besturingssysteem voor stappenmotoren, EC/BLDC en DC motoren.

Intuïtieve interface

De gebruiker kan het motorbesturingssysteem gemakkelijk bedienen via een webbrowser op een desktop pc, smartphone of tablet. Een duidelijke interface helpt de gebruiker met de juiste parametrisatie. Na het opstarten kunnen de waarden worden gewijzigd of kunnen tussenliggende stappen via de webbrowser worden toegevoegd.

Naast de snelle inbedrijfstelling en gebruikersvriendelijkheid is de netwerkfunctionaliteit van het besturingssysteem een voordeel. Het is ontworpen om ruimte te besparen en kan gemakkelijk worden gemonteerd in schakelkasten op een top-hat (DIN) rail. Deze kan worden verbinden via een WiFi-router, waarna het systeem kan worden bestuurd door een draadloos apparaat. De geïntegreerde webserver vereist verder geen software op de bedieningsapparaten en behoeft ook geen extra opslagmedia. De gebruikers hoeven niets te installeren en hebben geen extra kosten.

Om potentiële klanten een mogelijkheid te geven het D1 Dryve besturingssysteem te testen en zichzelf te overtuigen, biedt Igus de klanten een online simulatie. Een andere dienst die wordt aangeboden is het Igus Learning Channel op YouTube. Het helpt de gebruiker door het vertonen van korte video-clips van de snelle en eenvoudige installatie en parametrisatie van de D1 en D3 Dryve.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven