Ga naar hoofdinhoud

Mooi Nederlands voorbeeld implementatie Industrie 4.0

Marc Vissers van Lenze geeft uitleg over de implementatie van Industrie 4.0 middels een verticale benadering (foto's: Paul Quaedvlieg)

Tijdens de Hannover Messe 2016, die vorige week werd gehouden, werd er op het Holland Paviljoen een interessant voorbeeld getoond van implementatie van Industrie 4.0. Marc Visschers van Lenze gaf een demo over de verticale integratie van smart factories, die naast Lenze ondersteund werd door de Eindhovense softwarebedrijven Festa Solutions, Cordis Automation, Unit040 en robotintegrator Packtech.

De bedrijven toonden aan dat met een verticale integratie de uitdagingen van industrie 4.0 aangepakt kunnen worden. Packtech is als hardware OEM-er gespecialiseerd in robot handling, de handling van dozen en kratten, inclusief alle systemen daarom heen. Packtech beschikt over een in eigen huis ontwikkeld besturingssysteem ORS-4. Lenze heeft veel ervaring op het gebied van motion control en het aansturen van innovatieve machine concepten. Het bedrijf levert hardware in de vorm van besturingen en motoren, en biedt daarnaast ook de nodige kennis aan op het gebied van embedded software.

Festa Solutions is specialist in plant operating systems, welke geïntegreerd en gestandaardiseerd zijn. Hiermee kunnen machinebouwers middels een engineering toolbox snel en eenvoudig een verticale integratie binnen een fabriek bewerkstelligen. Cordis ontwikkelt innovatieve besturingssoftware voor complexe technische en industriële automatisering vraagstukken. Tot slot is Unit040, ooit een spin-off van de TUe, een specialist op het gebied van 3D Animaties, Interactieve 3D Applicaties, Simulaties, Augmented Reality en Virtual Reality.

Verticale integratie

“De impact van Industrie 4.0 op fabrieken en machinebouwers is complex,” legt Vissers uit. “Slimme fabrieken worden onderdeel van het Internet of Things (IoT) en het Internet of Services. Deze slimme fabrieken zorgen voor een flexibele productie en een hogere aandeel van klantspecifieke producten, maar met de kosten van massaproductie. Voor een probleemloze uitwisseling van data is zowel een horizontale als verticale integratie nodig van IT systemen. Voor machinebouwers heeft de verticale integratie een directe impact op hun business. Dankzij de verticale integratie kunnen bedrijven hun werkzaamheden stroomlijnen en efficiënter hun data vergaren. Dat proberen we hier te laten zien middels een demo.”

Lenze Industrie foto3

De demo bestond uit een realtime aansturing van een verpakkingsrobot in Nederland. Bezoekers konden een Festa Smartfactory app downloaden, waarmee een product besteld kon worden. Dit product werd door een robot realtime ingepakt hetgeen via een webcam gevolgd kon worden. Na het invoeren van een adres werd een label geprint en door de robot op de doos geplakt.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven