Ga naar hoofdinhoud

Modulaire opleiding Ad Mechatronica

Avans+ start met de opleiding modulaire Associate degree (Ad) Mechatronica (foto: Avans+).

Het bedrijfsleven kampt met  een tekort aan goed geschoolde technici, op het gebied van de modernste technieken. Technologische ontwikkelingen als 3D en Smart Industry volgen elkaar in snel tempo op. Het is van groot belang dat de huidige mbo-technici, de kans krijgen hun kennis van specifieke disciplines binnen de techniek te blijven optimaliseren. Avans+ heeft de krachten gebundeld met het bedrijfsleven om tot een modulaire opleiding te komen: de Associate degree (Ad) Mechatronica.

In mechatronica komen informatica, besturingstechniek, elektrotechniek en werktuigbouwkunde samen. Hierbij staat het integraal en optimaal ontwerpen van een mechanisch systeem en het bijbehorende (elektronische) regelsysteem centraal. Dit totale systeem wordt via een (embedded) besturing aangestuurd. Door het gelijktijdig ontwerpen van de mechanische constructie en het bijbehorende regelsysteem kan het eindproduct betere eigenschappen krijgen en tegelijkertijd goedkoper en flexibeler inzetbaar worden.

Ad Mechatronica

Halverwege de jaren negentig kreeg in Tilburg het overleg tussen bedrijfsleven en beroepsonderwijs structuur door het streven om voor elke branche een ROBO op te richten: Regionaal Overleg Bedrijfsleven Onderwijs. Toenmalige minister van onderwijs Ritzen kwam naar Tilburg om in 1995 de eerste ROBO te installeren.

Twintig jaar later staat het ministerie in het kader van ‘een leven lang leren in de techniek’ toe om een Associate degree Mechatronica te beginnen. Dit staat al lang op de agenda voor deze sector en kan nu flexibel worden aangeboden. Brancheorganisatie FME heeft de minister bereid gevonden de modulaire opleiding Ad Mechatronica in zijn plan op te nemen, waardoor het ontwikkelen van een hoogwaardige opleiding is versneld.

Modulaire opleiding

In samenwerking met brancheorganisaties FME en Koninklijke Metaalunie en een aantal ondernemers uit de sector heeft Avans+ de opleiding met en voor de branche ontwikkeld. Uniek aan deze opleiding is, dat deze per losse module kan worden gevolgd. Dit biedt optimale flexibiliteit voor de cursist, die zelf kan bepalen welke modules hij of zij wil volgen.

De modules worden op verschillende locaties van Avans aangeboden op de lijn Breda-Tilburg-Eindhoven en afhankelijk van de aanmeldingen in samenwerking met Fontys, ROC Tilburg en het Summa College. Voor het behalen van het diploma dienen wel alle modules inclusief een afstudeeropdracht succesvol te worden afgerond.

In februari 2016 gaat het eerste studiejaar van start. De inschrijvingen hiervoor staan open en er is al veel belangstelling voor. De visie van partijen bij het ontwikkelen van deze opleiding, is dat de branche een gezamenlijk belang heeft om de kwaliteit hoog te houden. Het bijdragen aan de ontwikkeling van professionals in de branche staat daarbij voorop.

Voor meer informatie kunt u de brochure Modulaire Ad Mechatronica aanvragen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven