Nieuwe productietechnieken voor het bouwen van lichtgewichtconstructies voor vliegtuigcockpits, treinwagons of rotors voor windturbines in het kader van de Industrie 4.0 worden in de toekomst ontwikkeld door wetenschappers van de technische Universiteit Braunschweig en het Deutsche Zentrum für Luft- und Raumfahrt met behulp van twee nieuwe mobiele industriële robots. De aanbestedingen en de daarmee gepaard gaande maatregelen voor de infrastructuur van in totaal anderhalf miljoen euro werden beschikbaar gesteld door de Deutsche Forschungsgemeinschaft, het ministerie van wetenschap en cultuur van Nedersaksen en het Deutsche Zentrum für Luft und Raumfahrt.
Voor het onderzoek naar mobiele en geautomatiseerde productie van grote componenten met vezelversterkte kunststoffen krijgen de ingenieurs rond prof. Michael Sinapius van het Institut für Adaptronik und Funktionsintegration (IAF) aan de TU Braunschweig binnenkort de beschikking over twee grote apparaten. Het gaat hierbij om twee mobiele, door batterijen aangedreven industriële robots, die in staat zijn om zelfstandig grote lichtgewichtconstructies te produceren. Hiermee willen ze kennis opdoen voor de ontwikkeling van nieuwe productietechnieken, die gunstig zijn voor het vervaardigen van grote onderdelen, zoals die in de vliegtuigindustrie, maar ook bij treinwagon- en voertuigbouw nodig zijn.
Robots ‘KMR Quantec-TUBS’
De robots, ‘KMR Quantec-TUBS’ genaamd, zijn op maat gemaakt en werden door de fabrikant voor het eerst geleverd aan de wetenschappers in Braunschweig. IAF-hoofd prof. Michael Sinapius verklaart: “met onze nieuwe mobiele systemen hebben wij de beschikking over een wereldwijd uniek systeem met het meest flexibele productiewerktuig voor het verwerken en de montage van composietmaterialen”.
De beide zelfstandig bewegende platforms zijn in staat om binnen de kleinste ruimtes veilig op de gewenste positie te manoeuvreren. Vergelijkbare systemen werken stationair of op rails. De ingenieurs doorbreken hiermee de bestaande productiebeperkingen en kunnen nieuwe toepassingsgebieden voor de composietvezelproductie ontwikkelen. “Wij vertegenwoordigen zo een nieuwe weg in de geautomatiseerde verwerking van composietvezel voor het flexibel lichtgewicht bouwen in het kader van de Industrie 4.0”.
De mobile productierobot ‘KMR Quantec-TUBS’ werd ontworpen in het kader van de samenwerking tussen ‘DLR@UNI’ van het Institut für Adaptronik und Funktionsintegration van de technische Universiteit Braunschweig en het Institut für Faserverbundleichtbau und Adaptronik van het Deutsche Zentrum für Luft- und Raumfahrt in Braunschweig.