Ga naar hoofdinhoud

Miniatuurcamera ‘Eyes of things’

Kerntechnologie is een miniatuurcamera, die geplaatst is op een als processor functionerende chip (foto: Awaiba)

Het DFKI (Deutsches Forschungszentrum für Künstliche Intelligenz) is partner in het EU- project ‘Eyes of Things‘. Hierin staat het machtigste zintuig van de mensen in het centrum van het onderzoek: het zien. Op basis van miniatuur camera’s uit de endoscopie moeten applicaties worden ontwikkeld, zodat intelligente systemen in de toekomst de ruimte rondom langer en interactiever kunnen waarnemen.

De vooruitgang op het gebied van machinaal zien (computer vision) wordt gecombineerd met mobiele toepassingen uit gebied van de Augmented Reality, Wearable Computing en Ambient Assisted Living en het verruimen van het internet der dingen.

Visuele dataverwerking in real-time

De toepassingen voor computer vision-technologieën ondergaan een snelle vooruitgang door geavanceerde programma’s en methoden, die momenteel ver uitsteken boven de toepassingen op het gebied van fundamenteel onderzoek en fabricage automatisering. Er zijn inmiddels computerchips die de verwerking van visuele data in real time mogelijk maken en daarmee wordt tijdelijke geheugenopslag overbodig. Ook mobiele apparaten danken hun commercieel succes niet in de laatste plaats aan de uitgebreide functionaliteit op de gebieden foto en video.

De eisen die worden gesteld aan de simulatie van het zien hebben vooral betrekking op het energieverbruik en de noodzakelijke zeer grote rekenkracht. Vanwege de beperkte capaciteit van de batterij kunnen applicaties voor beeldverwerking maar een korte periode worden gebruikt.

Chip munt
Niet alleen de camera’s worden kleiner. Ook de beeldverwerkende elektronicacomponenten volgen (foto: Movidius)

“Het vormt een uitdaging om de uitgebreide opname en verwerking van visuele informatie te optimaliseren met een zo gering mogelijke energiebehoefte”, aldus prof. dr. Didier Stricker, hoofd van de afdeling Erweiterte Realität/Augmented Vision bij het Duitse onderzoekscentrum voor kunstmatige intelligentie (DFKI) in Kaiserslautern.

Doel van het project ‘Eyes of Things’ is daarom de ontwikkeling van nieuwe energiebesparende toepassingen, die zowel onafhankelijk als in apparaten ingebouwd kunnen worden gebruikt. Tegen deze achtergrond werken de wetenschappers rond prof. Stricker de komende drie jaar aan de integratie van de eerste prototypes en ontwikkelen een fundamenteel platform voor applicaties, die camerasystemen op dat gebied optimaliseren, het energieverbruik reduceren en de gebruiker optimaal en effectief ondersteunen.

Miniatuurcamera van projectpartner Awaiba

Kerntechnologie is een miniatuurcamera, die geplaatst is op een als processor functionerende chip (van projectpartner Movidius), die tot nu toe voor medische doeleinden in de endoscopie werd gebruikt. Deze wordt eerst ingezet voor toepassingen gebaseerd op live video-opnames (Lifelogging) en gebruikt in intelligent speelgoed. Bovendien integreert men het systeem in interactieve museumrondleidingen, zodat het automatische en aangepaste afspelen van gesproken tekst makkelijker wordt.

DFKI werkt samen met zeven Europese partners uit industrie en onderzoek binnen het kader van ‘EoT’ om nieuwe succesvolle business modellen te ontwikkelen. Als onderdeel van het, in januari 2015 opgestarte Europese raamprogramma voor onderzoek en innovatie, Horizon 2020, dat doorloopt  tot eind 2017 wordt door de EU gesubsidieerd met bijna € 5.000.000. Projectleider van het consortium is de Universidad Real de Castilla-La Mancha in Ciudad Real, Spanje.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven