Ga naar hoofdinhoud

Mikrocentrum verhuist naar Veldhoven

De formele opening van de nieuwe Mikrocentrum thuisbasis aan De Run 1115 zal kort na de zomervakantie in 2018 plaatsvinden (foto: Mikrocentrum).

In de zomer van 2018 verhuist Mikrocentrum naar bedrijventerrein De Run in Veldhoven. Het gebouw was onder andere eerder in gebruik als holdingkantoor van ASML en ligt naast het hoofdkantoor van Simac, dicht bij de ringweg rond Eindhoven. Het pand wordt de komende maanden verbouwd en uitgebreid om het optimaal geschikt te maken voor de diverse activiteiten van Mikrocentrum zoals het verzorgen van cursussen en het organiseren van evenementen.

Mikrocentrum is op 30 oktober 1968 ontstaan bij de opening van de tentoonstelling ‘Mikrocentrum, schatkamer van fijnmechanische techniek’ aan de Oude Gracht in Utrecht. Na een verplaatsing in maart 1970 naar gebouw Leeuwensteyn (Hoog Catharijne) aan het Jaarbeursplein verhuisde Mikrocentrum eind 1976 naar het huidige pand aan de Kruisstraat 74 in Eindhoven.

Vanaf het eerste begin in Utrecht stonden cursussen centraal, snel gevolgd door allerlei themabijeenkomsten voor netwerken en kennisoverdracht. De bekende vakbeurzen van Mikrocentrum zoals de Precisiebeurs en de Kunststoffenbeurs ontstonden rond de eeuwwisseling. Het High Tech Platform is gestart in 1982 en telt inmiddels 600 lidbedrijven.

Mikrocentrum sterk gegroeid

Mikrocentrum heeft een gestage groei gekend, zeker in de afgelopen jaren. Het huidige pand was al langere tijd veel te klein en er moest steeds vaker worden uitgeweken naar andere accommodaties. Mikrocentrum wil een ontmoetingsplaats zijn voor bedrijven en door de toenemende verdeling over meerdere locaties was dat steeds moeilijker te realiseren.

Het werd hoog tijd voor een nieuwe, grotere en flexibele thuisbasis, goed bereikbaar en met voldoende parkeerplaatsen op eigen terrein. Dat laatste is met 4400 m2 vloeroppervlak en 175 parkeerplaatsen in een pand direct aansluitend op de A2/N2 op de grens van Eindhoven en Veldhoven zeker het geval. Bovendien is het goed bereikbaar met openbaar vervoer.

Belangrijke veranderingen

Volgens algemeen directeur Geert Hellings staan er belangrijke veranderingen te gebeuren in de wereld van opleidingen en evenementen. “Het traditionele lesgeven maakt steeds meer plaats voor vormen waarbij een combinatie van digitaal leren en onderlinge contacten tussen cursisten belangrijker en intensiever worden.

Cursisten willen in steeds kortere tijd iets leren en het moet ook nog leuk zijn. Bovendien willen cursisten gebruik kunnen maken van de nieuwste technologieën en hulpmiddelen. Digitalisering en beleving komen steeds meer centraal te staan. Daarnaast is er in bepaalde vakgebieden een toenemende behoefte om het geleerde direct in de praktijk te kunnen toepassen.”

Om die reden heeft Mikrocentrum aan de Kruisstraat al vele jaren spuitgietmachines staan en opstellingen voor meten en optica. De mogelijkheden daarvoor zijn in juni 2016 sterk uitgebreid met de opening van het Mikrocentrum practicum voor onder andere elektrotechniek, mechatronica en industriële automatisering en de uitbreiding van de overige practica, onder andere voor hoogwaardige meettechniek. Wegens ruimtegebrek op de Kruisstraat werden die practica tijdelijk gehuisvest in het TechniekHuys in Veldhoven, slechts enkele honderden meters van de nieuwe huisvesting.

Kleinschaliger

Ook ten aanzien van evenementen verandert er volgens Hellings veel. “Grote vakbeurzen met een (soms te) grote verscheidenheid aan technologieën en bedrijven maken plaats voor kleinschaligere vakbeurzen en andersoortige evenementen met meer diepgang en focus”. Voorbeelden daarvan zijn RapidPro, Vision & Robotics en AgriFoodTech.

Mikrocentrum voorziet een trend naar een grotere diversiteit van kleinschalige bijeenkomsten in allerlei vormen zoals themabijeenkomsten, netwerkbijeenkomsten, meet & match bijeenkomsten, bijeenkomsten voor starters maar ook voor product- of technologiepresentaties van bedrijven. Die bijeenkomsten kunnen een gehele dag of een dagdeel duren en zijn vaak bedoeld voor overzienbare aantallen van enkele tientallen tot honderden deelnemers.

Mikrocentrum werkt daarvoor al samen met een groot aantal andere organisaties (zoals AT-aandrijftechniek). Het nieuwe pand zal die mogelijkheden en het aantal organisaties waar mee zal worden samengewerkt sterk laten toenemen. De nieuwe huisvesting van Mikrocentrum zal flexibel, multifunctioneel en voorzien van de modernste technologieën worden ingericht om tal van dit soort bijeenkomsten te laten plaatsvinden.

De formele opening van de nieuwe Mikrocentrum thuisbasis aan De Run 1115 zal kort na de zomervakantie in 2018 plaatsvinden, op tijd voor het najaarseizoen maar ook op tijd voor de viering van het 50-jarig bestaan van Mikrocentrum op 30 oktober 2018.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven