Ga naar hoofdinhoud

Microchirurgierobot nauwkeuriger dan mensenhand

Met een prototype robot van de TU Eindhoven kunnen chirurgen trillingsvrij en nauwkeurig operaties uitvoeren.

Werktuigbouwkundige Raimondo Cau heeft een robot speciaal voor microchirurgie ontwikkeld. Met deze robot kunnen chirurgen trillingsvrij en vijf keer nauwkeuriger opereren dan met de hand, zodat wachtlijsten verkort kunnen worden. Cau promoveert 5 februari bij prof.dr.ir. Maarten Steinbuch aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

Bij ‘reconstructieve chirurgie’ wordt weefsel ergens in het lichaam weggehaald om op een andere plek vorm en functie te herstellen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een borstreconstructie, bij kinderen met een aangeboren afwijking of slachtoffers van ernstige ongelukken. De operaties die nodig zijn om bloedvaten en zenuwbanen te hechten aan nieuw weefsel zijn zo nauwkeurig dat maar een klein deel van de chirurgen zulke operaties kan uitvoeren. Dit resulteert in lange wachttijden.

Prof. René van der Hulst, plastisch chirurg in het Maastricht Universitair Medisch Centrum (AZM), vroeg de TU/e om een oplossing voor dit probleem. Cau greep de uitdaging aan en bouwde, na veelvuldig meekijken bij operaties en het voeren van gesprekken met microchirurgen, een werkend prototype dat vijf keer nauwkeuriger is dan een mensenhand. Het is een grote stap voor de microchirurgie aangezien de behoefte aan nauwkeurige hersteloperaties als microchirurgische borstreconstructies toeneemt.

Microchirurgierobot

De microchirurgierobot heeft twee joysticks die de chirurg met zijn handen kan bedienen. De bewegingen van de joystick worden ‘geschaald’ naar de armen van de robot die gereedschappen bevatten voor de operatie: een grote uitslag wordt vertaald naar een kleine beweging van de robotarmen. Met een voetpedaal kan de chirurg bepalen in welke mate dit gebeurt. Daarnaast filtert de robot trillingen van de handen en geven de robotarmen een extra sterke reactie als ze iets aanraken (‘force feedback’).

Met deze robot hebben meer chirurgen de mogelijkheid om nauwkeurige microchirurgische handelingen te doen en kunnen de wachtlijsten worden verkort. Ook zorgt de microchirurgierobot ervoor dat het werk minder zwaar is voor de arts. Ook maakt de robot nieuwe en nauwkeurigerer ingrepen mogelijk. In samenwerking met het AZM zal het prototype verder ontwikkeld worden. Resultaten van de eerste klinische testen worden binnen een jaar verwacht.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven