Ga naar hoofdinhoud

Metaallijm binnen 6 s tot 180°C

Nieuwe Delo-ML DB154 lijm voor elektromotoren (foto: Delo)

Delo heeft een nieuwe metaallijm voor verlijmingen in elektromotoren ontwikkeld. Daarmee vergroot de fabrikant van kleefstoffen zijn programma met een product, dat een hoge temperatuurbestendigheid met eenvoudige snelle productieprocessen combineert.

De kleefstof, Delo-ML DB154, is onder andere voor verlijmingen in elektromotoren ontwikkeld, zoals het verlijmen van kleine magneten, maar bijvoorbeeld ook voor rotorbladen en lagers op assen.
Bij de ontwikkeling heeft Delo veel waarde gehecht aan de sterkte en stabiliteit bij hoge temperaturen. Zo is de lijm toepasbaar tot 180°C en bereikt bij deze temperaturen een meer dan dubbele afschuifsterkte ten opzichte van methacrylaten.

Veel andere kleefstoffen vertonen daarentegen een duidelijke afname van de eigenschappen bij temperaturen boven 150°C. Daarnaast is deze lijm zeer goed bestand tegen bijvoorbeeld oliën van aandrijvingen en benzine. Delo-ML DB154 krijgt een eerste fixering binnen 6 seconden middels UV of zichtbaar licht. De eindsterkte bereikt de lijm na afsluiting van lucht. (anearoob)

Metaallijm hecht sneller

In tegenstelling tot een- of tweecomponenten epoxies hebben lichthardende kleefstoffen veel minder tijd nodig om een aanvangshechting te bereiken, waardoor snelle productieprocessen mogelijk zijn. Bovendien wordt een processtap uitgespaard, doordat geen mechanische fixering (tooling) benodig is. Daarnaast wordt veel minder energie verbruikt, daar tijdens uitharding geen warmte benodigd is.

De lijm heeft op staal en aluminium een gelijk goede hechting als op magneten van zeldzame aardmetalen, welke vaak uit ijzer-neodymium-mengsels bestaan. Indien er een activator wordt gebruikt, kunnen ook kunststoffen verlijmd worden. Voor nog hogere temperatbestendigheden heeft Delo het afgelopen jaar lijmen op epoxy-basis ontwikkeld, welke tot 220°C ingezet kunnen worden, die echter een iets langere uithardingstijd hebben.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven