Ga naar hoofdinhoud

Met Submarine Handling Crane duikt Huisman in productie onderzeeboten (video)

Met de recent ontwikkelde kraan kan Huisman complete onderzeeboten veilig en eenvoudig vanuit de productiehal naar de haven transporteren en vice versa (foto: Huisman)

Huisman kondigt aan dat met de Submarine Handling Crane haar toekomstige onderzeebootfaciliteit in Schiedam ‘fit for purpose’ is. Met de recent ontwikkelde kraan kunnen complete onderzeeboten veilig en eenvoudig vanuit de productiehal naar de haven getransporteerd worden en vice versa. Met de aanwezige kennis en ervaring is Huisman hiermee volledig uitgerust voor de productie van onderzeeboten.

Huisman heeft gedurende 90 jaar een track record opgebouwd in het ontwerp, de productie en assemblage van zeer complexe en hoogwaardige staalconstructies voor o.a. de offshore wind, olie & gas industrie en verwante markten. Huisman heeft veel kennis van en ervaring met het werken met hoogwaardig staal van grote materiaaldiktes, in combinatie met nauwkeurige maattoleranties voor constructies tot wel 30 meter diameter.

Ervaring met complexe technologie

Het bedrijf heeft onlangs ‘s werelds grootste (2 x 10.000mt) offshore kranen ontworpen en gebouwd. Daarnaast ontwikkelde Huisman complexe mechatronische systemen zoals deiningscompensatiesystemen en beweging-gecompenseerde grijpers. De hierop toegepaste technologie is minstens zo complex als de technologie benodigd voor de productie van onderzeeboten en voldoet aan de eisen voor het samenstellen van onderdelen van de drukhuid en subsystemen.

Faciliteren assemblage en testen

Met deze portfolio-uitbreiding beoogt Huisman, onder begeleiding van een ervaren onderzeeboot-OEM partner, detailontwerp en productie van de drukhuid uit te voeren, alsmede het samenstellen van onderdelen van onderzeeboten inclusief scheepsbouwkundige systemen. Ook kan Huisman de totale assemblage en het testen van de onderzeeboten faciliteren.

Minimale investeringsrisico’s

Met de recent ontwikkelde Huisman Submarine Handling Crane kunnen complete onderzeeboten veilig en eenvoudig vanuit de productiehal naar de haven getransporteerd worden en vice versa. De Huisman onderzeeboot- faciliteit is met deze kraan ‘fit for purpose’ en biedt grote voordelen en minimale investeringsrisico’s voor de overgebleven drie OEM-partners voor het vervangen van de Nederlandse Walrus klasse onderzeeboten.

Versterking concurrentiepositie

De locatie van deze onderzeebootfaciliteit, gelegen in het hart van de regio Rotterdam, voorziet in een samenwerking met het Nederlandse maritieme cluster en levert een aanzienlijke bijdrage aan de toekomstige Nederlandse content bij vervanging van de onderzeeboten.

Walrus Huisman
De levensduur van de Walrus-klasse onderzeeboten loopt tot 2025 (foto: Ministerie van Defensie)

Bovendien wordt bestaande kennis geborgd en blijft de productietechnologie in dit specifieke maritieme domein up-to-date. Dit versterkt de internationale concurrentiepositie van de regio.

Nederlands maritiem cluster

De regio Rotterdam beschikt over de expertise en benodigde equipment voor de huidige Walrus onderzeeboten en andere complexe maritieme projecten. Het Nederlandse maritieme cluster biedt een centrale locatie waar alle Nederlandse expertise en kennis kan worden geïntegreerd voor dit vervangingsprogramma, dit in nauwe samenwerking met de OEM-partners.

Nederlandse content belangrijk

Het belang van investeren in meer Nederlandse content is evident. De overheid ontvangt 125% rendement op elke besteedde euro in Nederland, in tegenstelling tot uitgaven in het buitenland. Het vroegtijdig betrekken van het Nederlandse maritieme cluster bij dit vervangingsprogramma verlaagt risico’s en daarmee de kosten voor initiële investeringen.

Tegelijkertijd wordt hiermee lokale werkgelegenheid voor de lange termijn verzekerd, wat van groot belang is voor de regio, zeker tijdens een economische crisis ten gevolge van de Coronapandemie.

De video hieronder toont een animatie van de Submarine Handling Crane.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven