Ga naar hoofdinhoud

Mercedes Vision AVTR heeft accu voor de composthoop (video)

De Mercedes-Benz Vision AVTR is een concept studie en beschikt over composteerbare accu's (foto's: Mercedes-Benz)

Ja , u leest het goed, een accu die volledig composteerbaar is. Maar het is dan ook de week van CES 2020 in Las Vegas en dat platform gebruiken veel fabrikanten om hun nieuwe en innovatieve ontwikkelingen te tonen. De Vision AVTR moet gezien worden als visie van de Mercedes-Benz designers, engineers en trendwatchers op mobiliteit in de verre toekomst.

Op de weg naar de mobiliteit van de toekomst toont Mercedes-Benz zich een pionier die veel verder gaat dan de puur technische ontwikkeling van de auto vanuit een hedendaags standpunt. In plaats daarvan spelen de engineers van het bedrijf in op verschillende perspectieven en maatschappelijke trends. Met de Vision AVTR toont Mercedes-Benz een duurzame visie op emissievrije mobiliteit – ook op het gebied van aandrijftechniek.

Organische celchemie op basis van grafiet

De Vision AVTR beschikt over een innovatieve elektroaandrijving. Deze is gebaseerd op een bijzonder krachtige en compacte hoogspanningsaccu. De accutechnologie is voor het eerst gebaseerd op organische celchemie op basis van grafiet, waardoor zeldzame, giftige en dure aardmetalen niet nodig zijn. De elektromobiliteit wordt zo onafhankelijk van fossiele grondstoffen. Een absolute revolutie is ook de recyclebaarheid door compostering, wat een volledige recycling mogelijk maakt. Daarmee onderstreept Mercedes-Benz de grote relevantie van een toekomstige circulaire economie in de grondstoffensector.

In 15 minuten geladen

Naast een buitengewoon hoge energiedichtheid – in vergelijking met de huidige accusystemen met een dichtheid tot 1200 Wh/liter – overtuigt de technologie ook met een uitzonderlijk snelle laadcapaciteit met behulp van geautomatiseerde, geleidende laadtechniek. Dit betekent dat de accu in minder dan 15 minuten volledig kan worden geladen.

De innovatieve technologie maakt ook maximale flexibiliteit met betrekking tot de inbouwruimte mogelijk: met een lokaal minimum van 94 mm past de accu zich optimaal aan het shared space-voertuigconcept aan, waardoor het multifunctionele interieur maximale ruimte biedt. Met een capaciteit van circa 110 kWh maakt de Vision AVTR een elektrische actieradius van meer dan 700 km mogelijk.

Belangrijke stap naar duurzame mobiliteit

Door te recupereren tijdens het uitrollen en het remmen, kan de hoogspanningsaccu tijdens het rijden worden geladen met een hoger rendement dan de gangbare systemen en draagt zo bij aan de hoge energie-efficiëntie van het gehele systeem.

Er wordt op dit moment onderzoek gedaan naar het echte potentieel van deze technologie. Al met al markeert de Vision AVTR een nieuwe belangrijke stap op weg naar duurzame emissievrije mobiliteit in het topsegment.

Meer dan 350 kW met vier wielnaafmotoren

De Vision AVTR belichaamt met zijn vier, in de wielen geplaatste elektromotoren een bijzonder dynamische visie van een luxe limousine. Het gecombineerd motorvermogen bedraagt meer dan 350 kW. Dankzij de intelligente en volledig variabele koppelverdeling wordt het vermogen van de vier volledig individueel regelbare motoren niet alleen op het gebied van rijdynamiek optimaal beheerd, maar vooral ook op een zeer efficiënte manier.

De innovatieve vierwielaandrijving met koppelverdeling biedt een ongekende vrijheid, garandeert rijdynamiek op het hoogste niveau en biedt tegelijkertijd de best mogelijke actieve veiligheid. Dit betekent dat elk wiel afzonderlijk en afhankelijk van de rijsituatie kan worden aangedreven.

Door de mogelijkheid om de voor- en achteras gelijktijdig of tegengesteld aan te drijven, kan de Vision AVTR, in tegenstelling tot conventionele voertuigen, ongeveer 30 graden zijwaarts voortbewegen. De zogeheten krabbenloop geeft de concept car in zijn manier van voortbewegen een reptielachtig uiterlijk.

Neuromorfe hardware en bionische kleppen

Bij Mercedes-Benz gaat de aandacht voor efficiëntie veel verder dan het aandrijfconcept, want met de toenemende digitalisering komt de focus ook te liggen op de prestaties van het grote aantal zogeheten secundaire verbruikers – naast hun efficiënte energievoorziening, zonder het aandrijfvermogen van de auto zelf negatief te beïnvloeden. Het energieverbruik per computerproces is al een belangrijk aandachtspunt bij de ontwikkeling van nieuwe computerchips. Deze trend zal zich de komende jaren voortzetten met de toename van het aantal sensoren en kunstmatige intelligentie in de auto-industrie.

De neurowetenschappelijk geïnspireerde aanpak bij de ontwikkeling van de Vision AVTR, inclusief zogeheten neuromorfe hardware, zorgt ervoor dat de energiebehoefte van sensoren, chips en andere componenten tot een paar watt wordt geminimaliseerd.

Hun energievoorziening wordt verzorgd door de cache-stroom die de geïntegreerde zonnecellen aan de achterzijde van de Vision AVTR opwekken. De 33 in meerdere richtingen beweegbare oppervlakte-elementen fungeren als ‘bionische kleppen’. Deze kleppen zijn ontwikkeld door het bedrijf Foldaway Haptics, een spin-off van de Zwitserse EPFL, zie de video hieronder.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven