Ga naar hoofdinhoud

Meetmodule voor SIL3 functionele veiligheid

De SMM veiligheidsmeetmodule van Müller Industrie-Elektronik is leverbaar in drie varianten voor applicaties volgens SIL en PL3 (foto: Müller Industrie-Elektronik).

In combinatie met een veiligheids-PLC vormt de veiligheids meetmodule SMM (Safety Mess-Modul) van Müller Industrie-Elektronik (vertegenwoordigd door Marktechnical), volgens SIL3 gecertificeerde veiligheidselektronica voor rekstrookbrugsignalen die kunnen worden ingezet voor de veilige last-, druk- en drukverschilmeting.

In de industrie dient de functionele veiligheid voor de bescherming van personen, milieu, installaties en goederen. De veiligheid van elektronische componenten is geregeld in de normen ISO 13849 en IEC 61508. De veiligheidseisen SIL1 tot SIL4 dienen daarbij voor de beoordeling van elektronische systemen met betrekking tot de betrouwbaarheid van veiligheidsfuncties.

Hoe hoger het veiligheidsrisico dat van een installatie uitgaat, des te hoger zijn de eisen aan de toegepaste elektronische systemen met betrekking tot minimalisering van het risico op personele en materiële schade.

Mogelijke toepassingsgebieden bevinden zich in alle branches waarin op de veiligheid gerichte sensorsignalen in brugschakeling worden geëist, bijvoorbeeld voor de veilige lastmeting in de scheepstechniek en havenlogistiek, in de expositie- en beurstechniek, de kraan- en heftechniek. Hetzelfde geldt voor de veilige drukmeting in bijvoorbeeld verwarmings- en sluisinstallaties of voor de veilige processtoomcontrole of bewaking van turbines volgens SIL3-eisen.

Meetmodule

Het veiligheidsconcept van de SMM meetmodule is gebaseerd op een tweekanalensysteem dat de te meten fysieke grootheden (kracht, druk) omzet in twee genormeerde proportionele stroomgrootheden met een meettolerantie van 5% voor de herkenning van fouten respectievelijk overbelastingen.

Elk van de meetversterkers beschikt over een eigen module voor bewaking voor over- en onderspanning (36 V respectievelijk 18 V) en wordt gevoed door een externe nominale spanning van 24 V DC +/- 2,4 V (+/- 10%). De beide meetkanalen zijn bovendien door galvanische scheiding beveiligd tegen mogelijke stoorsignalen.

Voor toepassing als op de veiligheid gerichte meetketen bestaat de structuur uit een volle sensorbrug, een SMM veiligheids meetmodule en een veiligheids-PLC met diagnosesoftware en daarop aangesloten actuatoren. Een applicatie van de SMM volgens SIL3 vereist een veiligheids-PLC of een op veiligheid gerichte in- en uitvoermodule volgens SIL3 (IEC 61508).

Het productportfolio van Müller van SIL3 gecertificeerde veilgheidselektronica omvat drie typen producten: de modulaire universele krachtmeetcel MULC, de SMM-DR behuizing op DIN-rail en de robuuste SMM-HD in een behuizing voor plaatsing in het veld.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven